Pelėdos mūzos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Pelėdos mūzos » Šklėrių peizažai » Iš kelionių po Savęsp (Ašašai)

Iš kelionių po Savęsp (Ašašai)

Ñîîáùåíèé 1 ñòðàíèöà 18 èç 18

1

, Iš kelionių po Savęsp (Ašašai)

;)  Išvaikščioti save      http://sd.uploads.ru/t/W3lnC.jpg

Kada tyliu
peizažai į akis
ateina ošti pasaką ar giesmę.
Nenoriu pasilikti su jomis,
tačiau be jų taip pat – ne kas:
(lyg bėgčiau nuo savęs,
bijočiau prisiimti pajuokas,
kad toks netikėlis,
o taikausi surinkti atmintį,
atversti ją proza ar lyra).

Pavasariai jau palikti toli.
Žiema užpustė žalią laiką.
Nepasakyčiau, kad esu kvailys
ir nežinau, koks balius laukia.
Daugiau perkūnijos širdin, negu dangun.
Iš jos žaibai supjausto užmojį kilnesnį,
iš ten lyg nuo aukštų kalnų
išnokus nušliaužia griūtis.

Ne kartą jau žiūrėjau į save,
norėdamas surasti kilnų žmogų;
griūties nelaisvėje ir pajautos kitokios –
naktis nemoka atsiskirti nuo dienos,
žmogus – išsaugoti dvasios autoportretą.
Nebūna net svarbu ESI ar NE.
Ir tik vėliau, ištirpus griūčiai,
atsirandi, įsijauti nuo pat pradžių:
o, Viešpatie! ir vėl bažnyčios skambina,
ir vėl, o, Viešpatie! žmogus esu,
ir vėl peizažai į akis
ateina ošti pasaką ar giesmę.
Man reikia dar sugrįžti į Savęsp
Ir jį (ar ją) išvaikščioti kaip Ašašai,
kol kojų padai dar į žemę
pėdas spaudžia.

0

2

`I. Poe poterėlis              http://sh.uploads.ru/t/bLOis.png

Būna, kai netyčia paimu už vieno ar kito rankų piršto ir paglostau. Tokiais atvejais jie man dažniau reiškia pragyventus dešimtmečius. Vienas pirštas – dešimt matų, kitas pirštas – ir vėl dešimt. Toks darbas prasidėjo glostant kairės rankos pirštus. Ir, regis, nespėjau atidžiau aplink savęs apsidairyti, kai vienąkart  prisėdau ir parašiau: 
  „Kai pragyventa tiek dešimtmečių, kad juos  skaičiuojant neužtenka vienos rankos pirštų, laikas darosi greitesnis. Štai užlenkti ir kitos, dešinės, rankos Nykštys su Smiliumi. Nors šauk: valio! Septyni dešimtmečiai kaip Nemunu vanduo nuplaukė. Tačiau šaukti nesinori. Ar ne per greitai, a? Ir pradedi abejoti, kad šalia Smiliaus esantį Didįjį pirštą vargu ar pasiseks užlenkti. Vilties nedaug, bet, žinoma, be jos neapsieinama. Vis dažniau pagalvodavau, kad užbaigus aštuntą dešimtmetį, ne sarmata būtų, jeigu įsikibęs į Bevardį, ir su juo pradėčiau derybas. Nemirksėdamas, neabejodamas, nesibaimindamas, kad tai, kas man atrodo gražu ir gera, nebūtina, kad ir kiti taip jaustų. O jis, Bevardis, su savo lemtimi čia pat, beveik tik už durų“.

Suprantu, kad šį kartą taip krapštelėti užrašai pasirodė prasmingesni. Jie neužsimiršo. Atsiminęs vis ateidavau prie jų, tikėdamas, kad  atsiras  dvasioje daugiau gaivos – ten bus suprasta, jog  žmogui reikia, kad jis  bent pasapnuotų save gražesniu, negu iš tikrųjų yra. Ir buvau sužavėtas kai iš Poe išgirdau:
– Nepyk, Pranuci. Aš perkelsiu tavo meškerę į  kitą vietą,– pasakė ji ir  pašnabždėjo kaip poterėlį:

Niekų valdove,
pasakas gražiai seki.
Kokioj dievų šaly,
išmokęs šitokios meistrystės?
Štai jau į čia atėjęs iš toli,
bet nepabodo ilgas kelias
ir neužmiršta titnagas įskelti ugnį,
pajautęs, kad nelyg žvarboj,
senatvėje apšalęs.

Net nepaklausiau, iš kur ji, Poe, žino mano nusiteikimą (sakau – nusiteikimą) sumanymui, kurio ir pats dar nesuvokiu. Detaliau jis neiššifruotas. Ir iš tiesų, klausti nereikėję. Poe mestelėjo meškerę toje ežero vietoje, kurios gelmė nebuvo tuščia. Meškerės plūdė tuoj paniro. Manėsi, kad toks masalas pražiodino nemenką žuvį. Tačiau anoji irgi nebūto kvailą, kad užkibtų.
  – O Pro? Ar ji irgi žino? 
  – Va tau! Turiu teisę supykti, – atsiliepė pati Pro.– Negi manai, kad Poe galėtų žinoti daugiau?
  – Atsiprašau. Man judvi abi be pirmos ir be paskutinės.
  – Girdi, Poe, ką sako dziedulis. Mudvi jam „be pirmos ir be paskutinės“? Duokdie, kad taip ir toliau,  bet nereikia užmišti ir žmonių pasergėjimo: neperšokęs per tvorą nesakyk, dzieduli, op!
  – Sakau ne kaip galėtų būti, o kaip dabar yra.
  – O dabar yra irgi ne kaip, – truputį užtrukusi  atsiliepė Pro.– Ne kaip, ne kaip, nes atėjo  laikas  pripažinti, kad, anot Poe:

Žiūriu pro langą rudeninį.
Šioj pusėj stiklo – šilta, net jauku,
bet džiaugsmo kažkodėl nėra.
Anoj gi  –  sodo medžiai numeta lapus.
Atkakęs spalis kilsteli kepurę –   
galbūt ir saulės truputis dar bus,
o bobos gal į savo vasarą subus,
bet pasaka žalia, deja, išseko...

O  štai ir aš galvoju:
kažin ar kada
tariau tau net ne Žodį, o žodelį,
kuris galėtų sopuliu užkrist tave,
Niekų valdovą. 

Širdyje dzingtelėjo, sieloje kažkas sunkiai sumojo sparnu, galvoje išgirdau dvi papūgas:
  – Girdėjai? Karieta kaip karalių rūmai.
  – Kur važiuoja?     
  – Dar niekur, bet reikia suprasti, kad važiuos.

0

3

Iš kelionių  po Savęs (Ašašai)

http://s0.uploads.ru/t/Zkb03.png II. Vaikšto po mišką žmogus  

Prasidėjo...
  Tačiau stop: ar reikia taip – prasidėjo?
  Laikas tiksi, šliaužia, eina, bėga, lekia, šuoliuoja  – lyg nieko neatsitikę, kas rodytų ypatingesnį planetos žmogaus gyvenimą. Ir anksčiau taip, taigi visaip, kai nedaug žinai, kas kur kaip nutinka, o juo labiau –  kas nutiks. Tačiau yra dalykų, kurie čia pat, panosėje, ir dar arčiau – jie savyje, Savęsp(i), o neišgirsti, kad tokie jie yra. Net ir tuomet, kai jie  gastrolėmis, pilnatimi reiškiasi. Įsigeria į kraują,  kvėpavimą, į smegenis, o atrodo tylu, ramu. Tik pamatęs pasekmes atsimeni, kad ir tyloje per trumpą laiką žmogus pražyla.
  Tai, kas prasidėjo ir jau suspėjau įvardinti kaip „Poe poterėliu“, nebuvo nei pavėluota, nei paankstinta. Pajauta žinojo, pranašavo, kuždėjo ruošė mane pasirengti  dar vienam žmogaus būties tarpsniui, tačiau  toks pasirengimas reiškėsi tik  laukimu – atrodė, kad kažką specialiai tvarkyti savyje man nereikia. Tai panašu į kvėpavimą – kvėpuoji ir nežinai, nes užsimiršęs esi, kad  kvėpuoji, o atsiminus irgi nežinai – ir net nerūpi – ką įkvepi. 
  – Ką tu apie tai pasakysi, mielasis? – paglostęs dešinės rankos Didįjį pirštą, mintimis tariau  jam. Jis dažniausiai žinojo, ką man atsakyti, nes būtent  ant jo vyniojau aštunto dešimtmečio laiką.
– Laukiu, kada greičiau būsiu užlenktas.
– Lauki?.
– Bent nereikės galvoti, spėlioti, prognozuoti kas dar atsitiks. Taip, Pranuci, laukiu.
Slinko į pabaigą devinti dešimtmečio metai.
– Dar meteliai ir būsiu užlenktas. Būsiu įveiktas, –girdžiu jį. – Ant dvejų delnų aštuoni dešimtmečiai eilutėje suguldyti. Pažiūrėjus, nors šauk, filmuok ir dėk  į paveikslėlį. Taip gražiai pagyventa. Ir tik  retas supras, koks tai didžiulis, nereikalingas  balastas. Tik retas...
  – Kai visas Savęsp per vieną dieną įskausta, o  prieš akis paregi aštuonis dešimtmečius  suguldytus... taip , Didysis, taip, aš suprantu tave. 
Tačiau jeigu man netgi nepasisektų tavęs užlenkti ir negalėsiu atskaičiuoti aštuntąjį dešimtmetį, atsimink ir žinok, kad vis tiek esu tau dėkingas. Visą šį dešimtmetį gyvenu kaip pensininkas. Nelengva tautai tiek laiko tokį senjorą išpenėti. Oi, nelengva. Ir sušukuoti, ir nuprausti, ir drabužį paduoti reikia. Už tokius kaštus galima būtų tanką nusipirkti šalies nepriklausomybei ginti.
  – Tanko gal – ne. Velnioniškai brangus, bet vieną  tankistą metus laiko geriau blogiau užlaikyti, ko gero, įmanoma.  Tačiau, et, apie ką čia mes? Gyvenkim,  Pranuci. Beje,  irgi nelabai suvokiau apie kokį Niekų valdovą  pagiedojusios Poe su Pro. Man netgi vardas negirdėtas: Niekų valdovas!.. Pasirodo, kad ir toks yra.
  – Jos dar grįš. Abi grįš. Pratęs kalbą. O kad pradėjusios ją, greit nutilo, tai irgi yra tai, ko iš gyvenimo panašiai kaip ir iš dainos žodžio neišmesi. Taip jau sumanyta – reikia, kad  žmogus pats suprastų, kas vyksta jame. Ir ši, neva, ramybės pauzė, kurią dabar turime, tam ir palikta, Didysis piršte.
  – Neva,  ramybės  pauzė.  Kodėl neva?
  – Todėl, kad tokioje  ramybėje nuovargio atsiranda  daugiau negu visą dieną kapojant malkas. Atsimeni?

Niekų valdove, 
pasakas gražiai  seki...

Kas jis, a? Na sakyk gi, Didysis Piršte, kas jis? Į ką konkrečiai šitaip nusitaikiusios rodo Poe ir Pro? Bandau visaip suprasti, bet turbūt šitaip mįslingai pasakyta gerai  apmąsčius reikalą kad, surinkęs paskutinius drąsos likučius, sugebėčiau neprievartaujamas, savanoriškai pats save įvardinti kaip tokį. Nors nė vienos pasakas nepasekęs. O  jos? Kad ir  Pro.  Skolinasi žodžius iš Poe ir panašiai  kaip gailestingoji motina:

Kažin ar kada
aš pasakysiu tau netgi ne Žodį, o žodelį,
Niekų valdovą.

– Jeigu taip, Pranuci, kalbama apie tave, tai jos labai  gerbia, galbūt, net myli. Manau, kad  dėl  to verta  nepaisyti peršamo Niekų valdovo titulo.  Priimk ir džiaukis, – pasakė  Didysis, ir, žinoma, būtų geriau, jeigu savo nuomonę būtų baigusios iškalbėti, nereikėtų spėlioti, kodėl  jos  taip,  bet – ne, taip nepanorėjusios. Tačiau  supranti, – tarė toliau Didysis, – kad aš čia gal juokauju. Panašiai kaip ir tu, rodydamas į  kelmą.
  – Kelmą? – suklusau.
  – Užmarštis žmogaus nepuošia, bet, kaip  suprantu, tavo vargai dėl jos baigti. O kalbu aš apie štai ką:

Vaikšto po mišką žmogus.
Jeigu aš, tai tokio niekuomet nežinojau.
Prieina prie kelmo, prisėda
ir juokias abu, kad... kelmai,
kad  kažkam dar po kojomis
kažkam akyse pasimaišo.

Vargiai kada čia valdovas ateis
bet norėtų kelmai,
kad pasaką sekant
neatrodytų žodyje baikštūs –
karalienę sutikę, jie ir patys
lig žemės, lig padų grakščiai nusilenks,
bet karaliui – o niekad! o niekad!

– Gera  man su tavimi. O iš anksčiau parašyta:
  Nelabai įsivaizduoju, kad aštuntą dešimtmetį (o ir visus aštuonis), galėčiau praleisti prasmingiau, negu atsitikę, nors skolų sąskaitos – vis į mane, į mane. Ir šiandieną – vis į mane, į mane... Jos  nesiliauja, neatslūgsta, o priekaištai irgi vis už tą patį, tą patį: girdi, kodėl nepranokau savęs tokio, kurį prisimenu ar žinau buvus nuo 1939 metų penktojo sekmadienio (sausio 29 dienos). 

Komentarai:
Luiza Šarlotė 

Liko metai ir keturi mėnesiai... Tikiuosi, kad Pranucis omeny turėjo ne tik savo Jubiliejų, bet ir šios naujos knygos išleidimą, pristatymą, kurio nekantriai laukia skaitytojai, o ištikimosios palydovės Poe ir Pro ruošiasi ir puošiasi šiai šventei.  5

0

4

III. Sunki mūzų padermė http://sf.uploads.ru/t/O8ZyP.png

Taip, taip, tai šitaip aš rodau: sunki padermė mūzų. Galbūt iš toliau atrodo, kad vos spėjau ištarti šituos žodžius,, o jau nusišnekėjau. Tačiau kitaip pasakyti nesinori: kai skauda – joms,  mūzoms, skauda labiau, kai džiaugiamasi –  jos, mūzos, pasineria giliau, išsiliedamos ir šituo eteriu užliedamos kitus. Net ir tuomet, kai arti nebūna, nesimato, o vis tiek jų poveikį visuomet jaučiau. Ir ypatingai toks pojūtis atsiranda, kai jos dėl kažko supyksta.
   Pyksta mūzos, deja, taip pat. Ir tai ar tik ne pati  didžiausioji jų bėda? Man nelengva priskirti prie mūzų padermės Vidinį. Bent kiek atviriau apie tai lyg nesu  kalbėjęs, bet iš tikrųjų per jį pirmiausiai pramokau pažinti jų pasaulį, o mūza, “pasidabinusi“ ant  krūtinės  permestu automatu ar prie diržo prisegtu savižudžio  sprogstamuoju užtaisu, man jau senokai įprastas reginys. Tačiau dažnai tokios amunicijos joms neprireikia, kadangi ir žodžiu geba kirsti kaip bitė. Vis dažniau pasitaiko, kad ir bitės įgeltas, o aikteliu ir paprašau: nebūk, bitele, mūza...
   – Nebūk, bitele, mūza, –  tariau ir Švelniajai, ne tuoj  suvokęs, kad taip gėlė ne ji, Švelnioji:
  „aš tyčia žodį aš parašysiu mažosiomis. ar atsiras sveiko protelio žmonių šiam garbėtroškai parašysiančių vienetus. vieni marazmai senuk skaitant savąjį prisistatymą. ar yra dar žmogus tiek sugedęs kaip tu. Būtų užtekę pristatyti save taip:

AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ...

Galėčiau, žinoma, vardinti ir vardinti, rodydamas į sveiko  proto žmonės, šiam garbėtroškai parašiusių vienetus. Tačiau ar reikia? Nebent tik dėl patikinimo Taigi, vienas iš jų taip:
   Aš tave skaitau, ir vertinu kuolais 95 kartus iš šimto. Nes iš mano perspektyvos, tai ką tavo perskaitau yra šlamštas. Ir jei tu nesugebi apsieiti be vaikiškų žaidimų, kai įžeistas ego liejamas komentaruose, tai gal išvis nesi pasirengęs publikuotis erdvėje, kurioje kiekvienas turi teisę nelįst į ..., vien dėl to, kad esi senas ir publikuoji grafomaniškais tempais.

Tai va, Švelnioji, manau, nereikia jaudintis, kad niekas manęs tokio – ir seno, ir grafomano – nemato. Daug kas mato, daug. Tačiau nežadu kam nors  pastoti kelią į senatvę su jos apraiškomis, jos papūgomis smegenyse. Gal tik tiek, kad neskubinu į ją ką nors ateiti. Kad ir kada į ją ateitum, vis tiek nepasirodys, kad pavėlavai. Tačiau, žinoma, galima apsieiti ir be jos. Be senatvės. Betgi ir vėl: kad ir laisvas tokius linkėjimus sakyti, tačiau savo laisvei daug kur esu užtvara, siena, kalėjimas. Esu grandinė, kad  ją laikyčiau nelaisvą. Ir man būna smagu net ir tuomet, kai liūdna. Taip, taip, taip,  neapsirikau pakalbėjęs: ir man būna smagu net  ir tuomet, kai  liūdna. Taip atsitiko ir atsiradus eilėraščiui „ Tikiuosi, kad pareis“.

Eilėrašti,
kodėl taip liūdna?
Galbūt ne tokį lauknešėlį
į rankas paduodu?
Betgi žinau, atsimenu,
kaip tai atrodo,
kaip švietėsi ir ką kabėjo žodžiai 
iš mano  lūpų tavimi...

Skausmingai laužiu duoną
ir atsargus į burną ją dedu.
ŠVENTOJI –  vardas  jos....“

Sakei, taip buvę,
šiandieną taip yra.
Ji kaip bažnytiniai parapijos varpai,
kaip angelų žinia,
kad Dievas geras...

Norėjom, kad ir liktų taip...

Tiek moterų, tiek daug,
kaip iš bažnyčios išvarytos.
Peizažas toks, nors į paveikslą dėk...
Linguoja tartum nendrės –  lingu lingu,
žemai su pjautuvais palinkę

Oi, rugiapjūte! Dievas su tavim,
ir motina, balta skara aprišus galvą,
rugius į saują pjauna, pjauna... 
Nebūna taip, kad toks peizažas užsimirštų.
Aukšta saulelė leidžiasi žemyn,
o vyturys į dangų kyla...

Suraišioti į pėdus, vaikščioja rugiai,
Šaknis rugienoje palikdami arimui 
ir, kaip rikiuojami kariai,
pėdas prie pėdo stoja į gubas –
Lygiuok  jas, vieversy,  lygiuok...

O vakaras toks lėtas
už saulę truputį aukščiau
Aukštakalnio miške užkrito.
Ir netiesa, kad šitą kraštą
aplenkia poetai –
jų net daugiau, negu reikėtų.
Bet iš tiesų, kad neretai
(kaip kad ir šitokiu metu)
jiems viešintis atrodo sarmata –
dainuoja MOTERYS...

Nurimo rankose jų  pjautuvai,
Skarelės ant pečių nukrito.
Senų nebūna. Visos jaunos.
Atsiremia kas kaip į žemės artojėlį 
ir nebandyk, begėdi, negirdėti jų
lig Druskininkų ir Merkinės
lig Vilniaus mūrų,
lig ten, kur tu esi...

... Šilinių krašte, dvasios žiburėli,
    netildyki manęs ir nuotraukomis nesupeik,
    aš šitaip iš Savęsp ir atminties,
    kuri namo parėjus.
    Žinau, kad ne visa,
    tačiau kantrus,
    tikiuosi, kad pareis...

– Pareis, – atsiliepė  iš „Žalios Žolės“ romansier
  – Verkti norisi... Arba anas dainas dainuoti - jos
gyvos ir manoj širdy, –pasakė Dalija Kiliesienė.
  – Puiku, Pranyti, – pagyrė Irena Tamošiūnaitė, – tačiau daugiausiai „liūdėdamas džiaugiausi“ atsiradęs „Rašyk“ svetainėje, kur pirmoji pasitikusi Vetra Vika taip:
  – Surinkęs pluoštą saulės spindulių, dosnia ranka pažėrei  lyriniais posmais - Šventai duonelei, išaugintai žemės artojėlių ir kepamai stalui su daina ir meile jų moterų:
  ,,...Dainuoja moterys...
  Nurimo rankose jų  pjautuvai,
  Skarelės ant pečių nukrito.
  Senų nebūna. Visos jaunos.
  Atsiremia į žemės artojėlį 
  Ir nebandyk, begėdi, negirdėti jų ..."
     Nuostabi Šilinių žemė, išauginusi šaunų rašytoją, poetą, žmogų - tikrą Žiburėlį-:))

Ne, taip dar tarp moterų nebuvau pagirtas. O  dabar, kai ne jaunystė, kai ant Didžiojo piršto baigiu vynioti aštuntą dešimtmetį, nesuvokiau net  kokį žodį tarti. Tačiau ką daryti, kai kitos išeities  nėra.
  – Oi, Vika, Vika, reikia daug drąsos, kad kirminėlį jonvabalį įvardintum taip, kaip įvardinusi. Betgi Vėtra esi be taškelio ant raidės e ir todėl tokie  dalykai tau, regisi, prigimti. Ačiū. Džiaugiuosi, kad neaplenki.
  – Pranai, – atsiliepė  ji, – ačiū, kad širdimi priėmei mano nuomonę... nesugebu ir nemoku slėpti savo emocijų ir išgyvenimų viskam, kas patraukia vienokiu ar kitokiu būdu dėmesį ar susižavėjimą... Vetra be ...e... šypt... viskas teisinga... dabar - tik Vetra, nes visada  buvau "Uraganas". Ir iš tikro įgimta -  drąsa ir sentimentalumas gėriui, grožiui ir žmoguje - ŽMOGUI...
Apakinai savo lyrika... Skaitau posmus, o per skruostus - ašaros. O Tu sakai ,,reikia drąsos..."  Pranai, ne drąsos reikia, bet jausti giliai širdimi,  suvokiant protu kito žmogaus vidinius išgyvenimus. Tavo kūryba unikali savitumu ir išpuoselėta meile gimtajam kraštui, jo istorijai... Tai literatūrinis lobynas ir nereikia varžytis tai įvertinti...
  Jei jau nenori būti Žiburėliu, būk Dzūkijos Fakelu.

– Taip paprastai, neįmantriai sudėliota, bet už širdelės griebia. Gražūs prisiminimai, O ir MOTERIS pagerbta. AČIŪ, Pranuci, lietuviško žodžio artojėli, – pagyrė ir sėkmės palinkėjo Čia  ne aš. 
  Jonas gi, slapyvardžiu Šnekorius, vėl:
  – Tokias nuoširdžias ir iki ašarų graudžias eiles suguldžiusiam poetui tikrai neturi būti sarmata viešintis skaitytojams. Pranai, tai vienas iš geriausių Tavo dzūkiškų eilėraščių. Kodėl dzūkiškų? Nagi moterys,  apsiginklavusios pjautuvais. Vertinu penkiais balais. Tikiuosi, kad šį kartą pavyks. Gaila, bet atrodo, kad vertinti man jau negalima.
  –  Ačiū,  Jonai, – tariau  jam, – tai geriausias įvertinimas, kurį čia iš tavęs girdžiu. Linkėjimai visiems namams ir  Griškabūdžiui.
  Luiza Šarlotė:
  – Pritariu Vėtrai, žvirbliukui, Šnekoriui. Esate puikus poetas ir Dzūkijos krašto grožio įamžintojas: Suraišioti į pėdus vaikščioja rugiai ir kaip rikiuojami kariai, pėdas prie pėdo stoja į gubas

Nelengva, oi, nelengva tokius pagyrimus įkelti į viešą tekstą savo paties rašalu. Tačiau manau, kad tai  turėtų  išnokti į įprasminta  sumanymą, nes atsiranda dar vienas dalykas, kuris man darosi vis  labiau aktualus ir kartu ir vis mažiau suprantamas. Didysis pirštas, dažniau  patylintis  ir retai piršęs receptus, kaip reikėtų tvarkyti  žmogaus  gyvenimą, šį kartą tarė:
  – O Švelniosios, Pranuci, nereikėtų taip barti.
  – Barti? Nė vieno  keiksmažodžio  jos  adresu  nepasiunčiau ir  bendrai...
  – Įsiklausyk, įsižiūrėk, kokia ji tau didi  pagalbininkė. Atsiversk dar kartą ir perskaityk
  – Mintinai  žinau.
  – Šito „ mintinai žinau“ būtent  nereikia, O ir perskaityti nereik daug. Pakanka šešių  žodžių: aš  tyčia žodį aš  parašysiu  mažosiomis.  O  dabar  pažiūrėk,  kai  tas jos „aš“ parašytas. Vis  jos „aš“ parašyti  didžiosiomis  raidėmis. Visi.

AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:

Ir kiekvienoje naujai parašytoje eilutėje vienu AŠ   
daugiau. Skaičiuok! Nors ir taip matosi...

AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:AŠ: AŠ:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:AŠ:AŠ: AŠ:

– Ar reikia daugiau mano paramos, ar pats jau  susivoksi, kad atkakliai mūrijant trikampio formos piramidę, šitaip ir Dievas pasiekiamas. Iš pažįstamų  nežinau nė  vieno, kas taip aukštai galėtų pakelti  AŠ kaip tai padarė Švelnioji.
  – Jeigu tavo vietoje  čia būtų Vidinis, pamanyčiau, kad atsigaivina mudviejų gebėjimas susikalbėti  mintimis. Patikėk, Didysis, kad  aš irgi galvojau apie tai ir netgi  pasakysiu daugiau. Mano leksikoje, mano žodyne atsiradęs  Ašašai ne iš  piršto išlaužtas. Jeigu atsitiktų taip, kad man pasisektų sumeistrauti sumanytą  dalyką...
– Knyga ne karieta, ji ne meistraujama, o rašoma,– nutraukė mano kalbą Didysis, kuri man regėjosi, kaip išpažintis. –  Taip,  taip,  jeigu  parašytum,  turėtume ne  sumeistrautą karietą Dženės vardu, o parašytą knygą „ Iš kelionių po Savęsp (Ašašai)“
  – Iš kur žinai, Didysis. Ne Vidinis gi...
  – Per sapnus iškalbi. Net mano kurtumas nepadeda, kad neišgirsčiau...
  – Viešpatie, kas sako, kad tavęs nėra,– atsikvėpiau alstančia senio krūtine, tik gal giliau, jautriau, negu  kitais kartais. Nepaisant, kad neįtikėtinų dalykų  mano supratimuose labai  apnyko, kad jie vis nyksta, tačiau ir karieta, ir  knyga dar vis užsilikę jų sąraše. Tačiau ar taip  turėtų būti, a? Sužiurau į Didį pirštą, jis į mane. Jau  ir metai, ir  kiti, ir netoli paskutinieji – dešimt, bet, žinoma, dar juos reikia nugyventi. Žino jis, žinau  aš ir visi žinome, kad aštuntojo dešimtmečio teritorijoje žmogaus mirties daugiau, negu gyvenimo, o ir gyvenimas toks, kad dažnas netgi  nesupranta, kad gyvena, o suprantantiems  irgi dažniau nesmagu jį vadinti gyvenimu.     
  – O tau? – išgirdęs mano savijautą taria Didysis, bet galėtų ir neklausti; žino, kad savo  egzistenciją šitame dešimtmetyje bandau įprasmint  užrašais, įsiterpti, įeiti giliau į Savęsp, nors ir aplink dairantis reikėtų bent 100 kartų daugiau energijos,  judėjimo, užsispyrimo, kad užrašai sulapotų gyva knygą arba bent nesileistų  deginami,  plėšomi, braukomi ar kitaip terojami.
   – Gyvenu gi ir nesiskundžiu. Tačiau argi  be sopulių?
  Didysis kimtelėjo, tačiau to esmės nesupratau, bet pamaniau, kad jam, dešinės rankos Didžiajam pirštui knieti išdrožti masyvų kryžių, kilstelėti jį kuo aukščiau –  kad ir Gedimino kalno viršūnėje – ir  visu savimi prisegti prie jo geradarį, kuris jam  tokį žmogaus dešimtmetį atidavęs į jo valdas, į jo kunigaikštystę, į jo istorinę nuosavybę, Ir čia kalbu  būtent apie 8-jį  dešimtmetį. Nesijaučiau nusikaltėliu, kad jis savo  mintyse aiškesnis, suprantamesnis, kad jį išgirdus  suprasti  būtų lengviau, negu girdžiu save pajautose, mintyse. Man šis  Žmogaus  dešimtmetis prasidėjęs 2009- 01- 29.  Atvertęs nedidukę knygelę paskaitydavau:

Štai  ji, Savęspi !
Žodynas neužmiršęs jos ,
Nors iš toli atėjus  – iš toliau nei  raidė
Ji man kaip didelė šalis. Valstybė,
Į kurią gyvent įkėlė Dievas ir lopšys...

Meldžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities!
Lukštenkis iš savęs, jei molio neužtenka –
Iš supratimo ir pasaulio dieviškos būties,
Kurį  įkritusi į  žmogų.

Maniau, kad netrukus  skaitysiu ir iš  kitos. Neatsitiko taip. Vis dažniau pradėjau jausti, kaip skauda mušamą eilėraštį. Ne taip, kad delnu  motiniškai pliaukštelėjus, rykštele ar kad, nesusilaikius, ir diržu, bet mušama kuolais. Ir būna,  kad kuo, atrodytų, išmintingesnis žmogus, žiūrėk, savo egzekucijai vieno kuolo jam nepakanka. Ne,  ne, nepalieku jų šitaip apdaužytų kuolais. Neretai ateinu, pastoviniuoju, pašnekinu aš juos, pašnekina jie mane Štai ir šį aną kartą sustojau  prie vieno jų, įvardinto „Dienoraštis savaip (keistas jausmas) “.

Jau vargu, ar kada
dar galėsiu miegoti
ir, įėjęs į sapną,
pabūti ramus.

Keistas jausmas!
Lyg tik pasakyta –
Dievas žmogų sukūrė
pagal atvaizdą savo.

Ir užaugo tas laikas,
kai ne Dievo jau ieškau
įžvalgyti jį taip,
kad pažinčiau
kažkur danguose ...

Grok, Poe.
Ir tu, Pro.
Šiaip ar taip,
mūzose esate sesės.
Man baisu,
net netyčia atėjus,
po save pasivaikščiot:
žydai vis eina, ir eina,
eina ir eina numirt manyje...

O Jeruzale Vilniaus,
o Jeruzale manyje,
neišeik,  neužmiršk,
kad lietuvis esu.
Nesakyk atlaidžiai,
kad  (na, ką gi) taip buvo –
laikas negrįžta
ir tai, kas jame padaryta –
taip pat.

Eina žydai, vis eina ir eina,
eina žydai numirt manyje.
O jausmas toks tikras
kaip pasakyta:
Dievas žmogų sukūrė
pagal atvaizdą savo.
  Uždegu žvakutę, ją mintyse pakėlęs ant paskutinio taško ir  žinau, kad kaip mušto žmogaus kaina gerokai didesnė negu nemušto, taip ir eilėraščio. Žvakės šviesoje eilėraščio panorama atrodo raiškesnė. Kažką dar krapštėliu, norėdamas jam padėti, bet kartu ir bijausi, kad kažkam (o ir jam pačiam) nepasinorėtų atrodyti geresniu ir manyti, kad  jis nepelnytai kuolais apdaužytas. O kitą sykį atėjęs parašiau:
   „Kai ateinu prie šio eilėraščio, kažkur pasąmonėje pamatau keletą baltaraiščių, atėjusių dar kartą peršaudyti Vilniaus Jeruzalės“
     – Ne, ne, tai netiesa, – dabar gi ir pats sau  priekaištauju, uždegtos žvakės  šviesoje atsimindamas, kad buvau palikęs skaitytojui  teisę  užbaigti eilėraštį patriukšmaujant supratimu:
   – Betgi,  Pranuci,  čia taip Dievais  šaudomas,  jo  paveikslas. Kaip  čia tu taip, a?
   – Iš  tikrųjų, kaip aš  čia  taip?. Gal protingiau paklausti tų, kurie taip šaudo. Jie irgi sukurti  pagal Dievo atvaizdą...
--------------------------------------
Aš;
Gerai ar negerai, Šarlote, nežinau, bet man jo čia prireikia, kad šiame kontekste  jis,  mano  galva, išplečia savo veiklos funkcijas. Sekasi man ne taip  gerai kaip  norėtųsi,  betgi žinau, kad  aukščiau  bambos neperšoksiu. Šiais rašiniais irgi siekiu kai kurių tikslų, nors ir pats  ne kažin kaip tikiu, kad taip galėtų pavykti. Lažas  po  laši ir... Bet  kad  jie akmenį  pratašytų, reikia nesuskaičiuojamos jų daugybės.

writing:  :yep:

0

5

Iš „Kelionių po Savęsp“(Ašašai)

IV. Pa... pa... pamąstymai  http://s0.uploads.ru/t/ogJ7e.png

Jau niekur neskubu,
Peizažai patys į mane ateina.
Visokie jie –
vieni dar vis prieš veidrodį dabinasi,
norėdami gražiau pabūti,
kiti nepaiso, kaip sukris kam į akis.

Savęsp šalie,  džiaugiuosi,
kad į nieką neištirpus,
apibrėžtim raiškiau įsiterpi į sielą,
net jei erdvė tuščia,
ji vis dėlto būtis, būtybė, ji  – yra.
Ir jau nesopa, kai kažkas,
parodęs į mane,
tapšnoja kaip Niekų valdovą.
Galbūt taip reiškiasi dvasia –
regėjimu šventybė neįteisinta.
   Apie ką aš čia?
   Neiškart suvokiu, kad „Niekų valdovo“ sąvoka dar neužsifiksavo mano atmintyje, dar ji palaida, nepririšta ir  neatrodo, kad kažkam atsirado  poreikis sukonstruoti ją iš pajautų, atsiradusių  bendraujat su manimi, bet žinau, atsimenu ir neužmirštu, kad ją pirmą kartą savo  „poterėlyje“  iškalbėjusios Poe su  Pro. Kodėl? Kam  joms tai prireikė? Įtikėjau, kad papoteriavę juo, specialiai  paliko man laiką, Niekų valdovo sąvoką pačiam pripildyti turiniu arba  bent pamąstyti apie tai. Laikas užtrunka, o nė viena, nė kita nepasirodo  į  akis. Matyt, suvokia, kad toks darbas ne iš  lengvų. Tačiau negi jos mano, kad  man jau nėra  ką  daugiau veikti. Negi jos mano, kad ir  neužbaigtiems darbams jų realizavimui duotas laikas jau išseko. Juos taip pat jau reikia peržegnoti: buvo kiek buvo ir... amen. Kryželis.  Juos irgi  reikia palikti. Ir argi reikia dėl to nusiminti,  jeigu dar sutari su  protu?  Vis tik kalba ne apie   kiškio juoką, o apie Žmogaus gyvenimo aštuntą dešimtmetį, kuris, beje, irgi jau prišliaužęs prie pabaigos..
  Girdi, Didysis?
  Didysis girdi. Neatrodo, kad tokie dalykai jam naujiena. Tačiau aš  jau žinau, kad  jis savotiškas – kalbėk,  mąstyk, daryk, kaip supranti. Jis rodo  į  tave  kaip  savo laiką. Tiksliau  gal, rodo, kaip savo laikrodį – tiksėk. Tačiau gali ir netiksėti, bet kaip netiksėsi, jeigu taip tave gaminusių meistrų  užprogramuota?  Nors vėlgi...

Pats žodis „pamąstymas“ kurį laiką mano burnai buvo labai sunkus, jį ištarti pavykdavo tik iš kelinto karto. Taip, kaip regite jį parašytą, įvardijant šį raštų žiupsnelį: pa... pa... pa... pamąstymai.  Vengdavau nepaklusnų žodį tarti viešumoje, tačiau nuo savęs nepasislėpsi. Su šio žodžio tarsena grūmiausi atkakliai, netgi vardan būsimos pergalės įtikėjęs, kad gebu padaryti gerokai daugiau, netgi tai, kas neįtikėtina. Pavyzdžiui, parašyti knygą.
   Dabar jau sunku prisiminti, kokiam pirštui priklauso dešimtmetis, kai išmokau „pamąstymą“ tarti be broko. Tačiau žinau, kad tuomet savo gyvenimo dešimtmečiams skaičiuoti dar pakakę vienos, taigi kairės rankos pirštų. Šaukiau juos, kaip ir dabar, lotyniškais vardais, kur Mažylis įvardintas kaip Diditus Minimus, kiti keturi – Bevardis, Didysis, Smilius ir  Nykštys vėlgi atitinkamai – Anularius, Medius, Index ir Pollx. Taip atrodė reikšmingiau, turtingiau, o vėliau pasirodė, kad ir patogiau.  Pagal piršto vardą žinai, kokios rankos tarnybai jis pašauktas. Pagaliau ir orientuotis viso savo  gyvenimo  dešimtmečiuose  irgi paprasčiau. Tačiau išmokus be broko ištarti burnai neįtikusį žodį „pamąstymas“, didesnis, daugiau jėgų  reikalaujantys atkaklumas atlėgo. Ryžtas parašyti knygą blėso, geso, kol  vieną kartą, paglostęs Didįjį, išgirdau:
  – Girdėjai, vėl bara. Nesuprasi, ar vyras, ar moteriškė. O gal abu iš vienos personos, tačiau bara, kaip suprantu,  už tą  patį – kad esi senas. Visa kita man ne taip svarbu.
– Mat kaip užgiedojai! Nagi padėk ir man, Didysis. Ir aš pagiedosiu. Maniau, kad jau užmišęs šią dainą. O dabar...
   Ir netrukus išgirdom, kaip mudviejų balsai suvirpo,  subangavo. Tai nelinksma daina, neskubi. Tačiau lig tol netgi nežinojau, kad galiu ją atsiminti.

Neišeik, neišeik tu iš sodžiaus,
Nepaliki žilvičių vienų,
Be tavęs vakarai bus nuobodūs...

Pradžioje maniau, kad aiktelėsime kelias eilutes ir nutilsime, bet – ne. Po pirmo posmo atsirado antras, po  antro – trečias ir štai paskutinis:

Išėjai graudžiai topoliams šlamant,
Vėjui žarstant geltonus lapus.
Atsigręžęs matei verkiant mamą,
Nežinojai, kur vėjai nupūs.

– Hmm. Sunku patikėti, kad tai paskutinis posmas, –  mintyse girdėjau šiugždesį. Labai nepanašu, labai, kad taip gali būti. Labiau tikėtina, kad  užmiršęs ar neišmokęs visos dainos.
  Ilgai dar laikiau Didįjį pirštą, apkabinęs kairės rankos  sauja ir atrodė, kad esu ten, kur savasties susikaupė daugiausia. Tačiau ir vėl: kas ji, taigi savastis? Kaip ją atidžiau patyrinėt, kaip paskanauti? Toks dalykas veidrodyje nesimato, ant dantų irgi neužšoka. Jis, matyt, kažkur savijautoje. O kai  girdžiu, kad žodis „savastis“  jau pasenęs ir siūloma juo iškalbamas prasmes studijuoti per žodį  „nuosavybė“ kaip jo pakaitalą, darosi skaudu, kaip žiūrint į  ištuštėjusius kaimus, į tuščius, seniai žmogaus akių nemačiusius langų stiklus ir kažkas viduje šąla, ledėja. Atrodo, kad šalčiu, ledu, įšalu stengiasi SAVASTIS užkonservuoti savyje sukauptas prasmes, būdama įsitikinusi, kad vėliau ar anksčiau, bet atsiras dvasinis poreikis turėti  ją kaip modelį žmogaus pilnačiai nutapyti, kad ji tokiam reikalui labiausiai išnokusi, labiausiai tobula.
  Man ji kaip sankaupa visokio savęs per visus aštuonis dešimtmečius, – suvokiu mintyse, tačiau to nepakako, reikėjo juos balsu pakartoti, o tuomet jau ir burna prasižiojo. O Didysis pirštas vėlgi nebuvo tuščias, nebuvo  abejingas.
  – Kaip tai atsitiko, Pranuci? Regisi, jog mudu iš  tikrųjų, kad ir netyčia, bet padainavome. Ar reikėjo? Va taip  ir atsiranda nepatenkinti: gal jis, vyras, gal ji, moteriškė, gal vienoje personoje abu – po ilgesnio  tylėjimo, bet dar neatslūgus  grauduliui, pakalbėjo jis
  – Gera daina,– atsiliepė Diditus Minimus, (kairės  rankos Mažylis).
  –  Ir teisinga, – bet aš kalbu apie tekstą, o ne jo dainavimą,– atsiliepė Anularius. (kairės rankos Bevardis). –
   Virpesys prabėgo ir kitais pirštais. Ar buvo kada  taip? Tikriausiai, kad buvo, tačiau kamantinėti atmintį  dabar nebuvo laiko, nei patogu. O Anularius taip:
  – Priežastis akivaizdi: ne toje laiko erdvėje ji padainuota, kad pelnytų aplodismentų. Tai mano su  Diditus Minimus laikas, tai laikas, kai tau, dzieduli, dar ir dvidešimt nebuvo. Negi neatsimeni, kaip atrodei anuomet ją dainuodamas. Ir nereikėtų nepaisyti, kad šiliniai ją dažniau vadino ne daina, o giesme, kad  jie ne dainavo ją, o giedojo. Nors tokių giesmių į bažnyčią irgi nenešė.

Neišeik, neišeik iš kolchozo,
Nepaliki nepjautų rugių,
Bulvės nekastos, avižos byra
Už darbadienius nėra grūdų.

Dabar jau mano rankų  pirštai buvo sunerti. Lyg ir  nebuvo jokios prasmės tai daryti, bet giminė be Niekų valdovo pastangų susirinko į krūvą ir matant tokį vaizdą, jau nepasakysi, kad kairė  nežino ką daro dešinė. Arba priešingai. Žino. Ir abiejų rankų  kiekvienas  pirštas žino, ką daro kiti pirštai. Na, o Niekų valdovas?
  Jis gieda. Ir laukia aplodismentų. Fu, kaip nesmagu. Koks ne kaip vaizdelis! Tačiau taip tik atrodo, nes jam dar ir skauda.
  Tokie mano pamąstymai netrukdė girdėti, ką sako Anularius ir netgi, ką vienas kitam pašnabžda kiti  pirštai. Nesunkiai suvokiau, kad jie gerokai anksčiau sužinoję, kad kažkur, kaip giliame pogrindyje, rinktiniai  meistrai kaldina Niekų valdovo karūną.
  Kam  ji atiteks?
  – Ar supranti, dzieduli, apie ką kalbu?– iš savo valdų, savo dešimtmečio klausia Anularius, kai man  dar ir dvidešimties nėra. – Giedojai, kad tave kur,  nepaisydamas, kad su klausa nesutari.  Kad tik kuo  garsiau,  kuo  garsiau. Gerklės pakako, kad  per visą  Šilinių kraštą girdėtųsi. Varnas Golius bijojo būti danguje. Vidinis taip pat meldėsi visiems šventiesiems , kad greičiau susiprotėtum, susitupėtum, Bet – ne! Visur pilna tavęs tokio:
  Neišeik, neišeik iš kolchozo...
  Taip tada. O  dabar, kai  baigiu vynioti aštuntąjį,  dešimtmeti? Kai ir kolchozų  nelikę? Kaip atrodau  dabar? Nagi,  nagi  – kaip? Ir kai atrodė, kad  nėra  ką  išgirsti,  tik sienas, girdžius, kaip už jų girgžtelėjo kiemo varteliai, o netrukus priešpriešais  sustojo nuo savęs  nusikratantis miglas žmogus. Nepasakysi, kad jo išvaizda  raiški, dar vis miglotas, bet jis  yra, jis  realus, jis paduoda  man laiškelį.
  – Tai tau ,Pranuci, – sako jis, o kilstelėjęs gitarą: – perskaityk, –  paprašė. – Čia  viskas parašyta.  Trumpai drūtai.
   Perskaičiau  ir  buvo  taip, kaip jis sakė: buvo parašyta trumpai drūtai.

„ Man visai patiko Jūsų memuarai.
Siunčiu Jums dainininką, kuris kažkada dainuodavo Laisvės alėjos gale. Kai laiko turėdavau, paklausydavau.
– Tikiuosi, ir jūs mielai  paklausysite, nes laiko, regis, turite – tuoj pat atsiliepė Laisvės alėjos galo dainininkas. – Dėkoti nereikia, – šyptelėjo.
   Dėkoti  nebuvo netgi kaip, reikėjo klausyti,  graudentis, atsiminti ir pagal išgalę  pa... pa...  pa.. mąstyti.:

Neišeik, neišeik tu iš sodžiaus,
Nepaliki žilvičių žalių,
Be tavęs vakarai bus nuobodūs,
Be tavęs nebus sodžiuje dainų.

Tavo tėvo aplūžęs namelis
Liks našlaitis apleistas visų.
Vyšnių sodai, gegužy pabalę,
Vien ilgėsis tavųjų dainų.

Išėjai  tu  jau topoliams šlamant
Vėjui draskant nuo medžių lapus
Tarpduryje matei verkiant  mamą –
Nežinojai, ką vėjai atpūs.

Išėjai tu į didelį miestą
Kur tiek triukšmo, tiek  dramų skaudžių
Ir  manei savo kelią nutiesti
Tarp aukštųjų planetos žvaigždžių.

Jau naktis, jau vėlu... Lapai krenta.
Vos rusena anglis židiny,
Vieversėliai ir  motina  verkia –
Per vėlai, per vėlai pareini..

Tu sugrįši ilgai nebebuvęs
Vėjui draskant nuo medžių lapus
Neberasi brangiosios  motulės –
Mirė ji nesulaukus tavęs...

O  sakoma, kad žodžio iš dainos neišmesi. Kažin, ką  pasakytų  Pranas Gudaitis, - išgirdęs daina prabilusį savo eilėraštį. Vienoje burnoje neužsilaikė. Ėjo ir ėjo iš burnos į burną, daug  burnų perėjo, kol išnoko į  liaudies dainą,– pa... pa.. pa... pamąsčiau išklausęs netikėtai  atsiradusį  dainininką iš Laisvės alėjos galo...

0

6

.  Iš kelionių po Savęsp (Ašašai)

V. Kas galėtų būti prasmingiau?  http://s0.uploads.ru/t/FqBLk.png

Savęs tokio dar nebuvau girdėjęs. Tačiau  gal tai ne aš? Ir vis tik:

Skausmingai girgžtelėjo savyje
it durų vyriai netepti,
it skudurėliais plėšoma skara
ant motinos galvos nešiota.
Ir aš tikėjau, kad neamžini,
nors nenorėju taip
ir kantriai laukiau,
kada iš tolių tolesnių ateis žinia,
nepatikėti tiems, kas šitaip sako...

Šalis Savęsp kaip planeta –
visi rytojai ten
į amžinybę sutelkti.
Žmogau, ar tu žinai,
kiek angelų, velnių, dievų
su tavimi jau susitikę buvo?
Kažin, kokiu tarp jų mane matei?
Ar toliuose, kuriuos daugkart buvai,
įsiminei peizažuose ir tokį –
tai ne Adomas nuogas vaikšto su Ieva,
o tu... (atsiprašau),
o aš, žmogau.
Net rojaus ten nėra,
o tiktai ji, Ieva, ir...

Savęsp šalie, tavo orbitoje esu,
ir nuodėmes kaip gintarą renku.
Išlydysiu į statulėlę,
tik kažin, ar pažins kas nors?
Bet paukščiai tūpiasi man ant delnų
ir pirštai kalba liežuviu,
kurį, prisimenu,
kadū kadais tikrai girdėjau.

Kur aš toks? Kokioje vietovėje? Ir ar toli nuo čia, nuo dabar? 
  Netariu, kad toks žinojimas man labai reikalingas, bet atsiranda nuovoka, kuri atsiskiria nuo kasdienybės, klajodama, vaikščiodama, neršdama po ją. Žinau, suprantu, kad taip neturėtų būti ir priverstas galvoti, kad čia pradeda veikti kitokia  pajauta, kitoks regėjimų suvokimas.
  – Dieve,  baik, – prašau,  meldžiu, reikalauju, tačiau reikalai darosi painesni. Pradedu įtarinėti savyje esant kliedėjimą, kaip mano dvasiai reikalingą atokvėpį, paspirtį. Ir jai reikia į ką nors atsispirti. O į ką, kai nei  lazdos, nei tvoras ar sienos nėra? Pagaliau, ir pats  jau neblogai supratau, kad žmonių pasaulyje man pagalbininkų daug neatsiras, betgi dar vis girdžiu, kai pasakoma, kad nėra padėties be išeities. Niekuomet netikėjau, kad taip yra, bet – stop, nes iš tiesų verta  pa... pa...  pa... pamąstyti, kas yra įvardinama „šventu melu“. Ar tik ne ji, nesuvokta tiesa? Ir va vėl  iš neparašytos knygos parskaitau kaip iš parašytos.

Skaudėki Aš,
kai į tave parodo vieną.
Neleisk, mintie, turėti šitiek nežinios –
į Dievą irgi rodo taip –
jis vienas ir kitų nėra.
O aš regiu,
kad ir erdvė viena,
kurios didybę mokausi pažint per DAUG –,
per begalinę  įvairovę kūrinių būties.
Žmogau, skaudėk,
lig šiolei nepažintas kaip erdvė,
kaip sankaupa materijos net su Dievu joje.
Taip, vėl bandau save suvokt iš naujo,
nes tas, kurį žinojau iki šiol
jau vėl ne Aš.

–  Tačiau pažinti galima. Bent man tai pavyko. Tik nemanyk, kad sapnuoji.  Beje, Pranuci, ar matei saulę be spindulių. Žiūrėk.
  Pakėliau galvą. Rytas miglotas, o jo aukštumos rūkais dar tirštesnės.
  – Aš pirmą kartą tokią matau. Pradžioje pamaniau, kad mėnulis. Ne ką ir didesnis. Galima  manyti, kad per naktį paaugo...
  – Vidinis? –  tik dabar atsigaunu, tačiau  ne iki  pabaigos. Seniai  matėmės. Iš kur tu?
  – Iš visur, Pranuci., – pasakė neskubėdamas iškalbėti žodžių ir apsieidamas be pasisveikinimo.
  – Sakau, seniai  nesimatėme, Vidini. Kas atsitiko?  Nepyk, bet jau nelaukiau. Maniau, kad neverta, kai pelenus pusto vėjai. Dar vis tikėjausi, kad neparašytos knygos pakvies tave į talką,  bet...  Na, būk drūtas, būk drūtas, žmogau. Ir negirdėk, užmiršk, ką čia kalbu. Tokia jau diena, kad ir jos ryto saulė  be  spindulių.
  – O parašyta irgi tartum taikant į tą patį taikinį. – atsiliepė Vidinis, bet ne dėl parašyto esmės, o dėl to, kad jis, aukštesnių intuicijų pamalonintas, išgirsta manyje dalykus netgi anksčiau, negu jie sugula į raštus. Bent tuos, kuriuose kažkaip tariu jo vardą. Kad ir pa...  pa... pa... pamąstymuose.
  – Vidinis, kad tave  kur!  Tfu!, tfu! Tfu! – paspjaudžiau, kad tik nesumanytų dingti. – Nagi, seni, priimk į glėbį, - džiaugsmingai  pašokau putodamas burnoje kaip alus bokale. – Renkamės, renkamės, kad ir nejudrūs, betgi o -čia -čia, o -pa -pa renkamės...

Ir ši diena tokia
kad ir šešėliai vaikščioja
lyg paslaugos tikėtųsi,
lyg  išskirtinės sau aukos.
Žodžiu, ne gėlės jie,
arčiau širdies į glėbį siunčiamos,
tačiau žinau –
ir šitą kartą išgyvensiu iki kito;
visus  numirėlius gyvus sapnuoju.
Sakykite, kas dar galėtų būti prasmingiau?

0

7

;)  :writing:  :yep:

VI. Stipinas su marių ošimu  http://s5.uploads.ru/t/v8e5Q.png

–Laukiau Pro su Poe, bet jos užtruko ir štai Dievas pasiuntė tave, Vidini.
  – Dievas? – šyptelėjo visų  kantriausias bičiulis, o pamąstęs, kad gal taip nereikėję, tuoj sakė: – Taip, taip, Pranuci, Dzievulis mestelėjo mane pas tave. Ir prašau, aš čia. Ir karietos nereikia.
– Nereikia? – pasidariau budresnis jo kalbamiems žodžiams. – Karietų daug, Vidini, tačiau ačiū visiems šventiesiems, kad nė viena jų negeba prilygti „Dženei“. Ji  pirmoji ir  jau  pradedu  abejoti, kad galėtų  sugrįžtoi. Čia jau ir vis šventieji nepadeda. 
  – Nepakeičiamoji? – vėl šyptelėjo.
  – Suprantu tave. Atrodo, kaip čia taip? Absurdiška manyti, kad geriausioji karieta jau seniai sumeistrauta, po jos gi – nė vienos tobulesnės. Tačiau girdi, matai, žinai, kad ji man visuomet tokia, kaip pasakyta mano žodyje. Ir dabar tokia kaip kažkada, kaip  tada.Tikiuosi, jog nepašauksi, kad meluoju.
  – Ne, nepašauksiu, kad meluoji, – ramiai atsiliepė jis ir tęsė: – bet pasakyti, kad supratimuosi atsitikę kažkas ne taip, kodėl – ne? Klysti irgi sąžininga, irgi jokia ne nuodė, kai įsitikinęs, kad darai tai, kas reikia daryti, kai atrodo, kad ir  pats Dievas budi prie tokių darbų. Todėl ir manau, kad šaukti apie tai neverta.
  – Buvo, kad mudu ir nešaukdamo vienas kitą gidėjome. O dabar? O dabar irgi,  Vidini, atsiradai labai laiku. Kaip kaškada, kaip tada. Aš pats net nebūčiau sugodojęs, kaip taip labai man reikalingas. Kažkas prasideda, ko ir vėl nežinau. Sakyk, ką pasakytum ar bent padūmotum, pamatęs mane su Niekų valdovo karūna ant galvos, – kalbėjau jam, sekdamas laikyseną. Vidinis ir vėl šyptelėjo, o aš pamąsčiau, kad gal per šį mudviejų nesimatymo laiką tokia jo šypsena prigijusi kaip įprotis. Ir tai pasirodė labai esminga – lyg žiebtuvėliu savo žodžiui, minčiai šviečia kelią pašnekesių kelionėse, kad neklaidinėtų, būtų šviesiau, bet šįsyk toks pamanymas suvėjavo, dvelktelėjo vėjelio gūsiu, sukrisdamas į mano ausis:
  – „Niekų valdove, pasakas gražiai seki“. Tu apie tai? – ne iškart patikėjau, kad tai Vidinis.
  Laikrodis pradėjo skaičiuoti tylos sekundes. Man atrodė, kad dar pats neįtikėjęs į tokį save, su karūna, o pasirodo, kad tolesnėse prieigose tokie dalykai jau žinomi.
  Laikrodis dar vis skaičiuoja tylos sekundes, kol vėl išgirsta Vidinį:
  – Ar manai, kad pasakysiu bent žodelį,
  Niekų valdovą.
  Tai vos ne lašas į lašą iš to paties šaltinio, kuriuo mane girdė Poe ir Pro. Vidiniui tariau:
  – Ką tik kalbėjau, kad seniai nesimatę. Labiau panašu, kad netgi išsiskyrę nebuvome. Kalbi kaip iš Poe poterėlio. O ir poterėlis turbūt dar neįšventintas, į bažnyčią nenuneštas. Pirmą sykį jį iš Poe ir Pro išgirdau. O dabar girdžiu, kad ir tu iš jo samstai.
  Tiek pakalbėjęs vėl laukiau Vidinio šypsenėlės, bet ar pavėlavau laukti, ar jos ne buvo. Vidinis sukruto, sujudo, išlaisvino nuo diržo prisegtą dėklę, panašią į kardo makštį.
  – Gal pravers. Bent noriu, kad taip būtų, – sakė paduodama ją ir kalbėjo: – Aš, Pranuci, dar vis tikiu, kad tau pasiseks sugrįžti į karietą. Nežinau kodėl, tačiau tikiu. Na, o kol kas tavęs netrukdysiu, nes mums reikės rimtai pasikalbėti.
  – Vidini, kas trukdo?
  – Stipinas. Rato stipinas.
  Vidinis išėjo taip, kad ir durys negirgžtelėjo, o aš laikiau rankose išdrožtą karietos rato stipiną ir skaičiau ant jo lyg marių bangomis suputotą užrašą:

Pasaulis kurti nebaigtas
  Ir Dievas irgi – ne,
  Kaip ir, žmogus, beje.

Dabar jau ir tyla buvo kitokia. Joje ošė marios. Ir kiekvienoje jų ošimo natoje galėjau girdėti tai, ką girdėjau. Klausinėti ir galvoti, kodėl čia taip, laiko nebuvo. O įsiminti?

Betgi, dzieduli, negi neatsimeni, ką tau reiškia Ašašai? O jeigu atsimeni, tai ar verta dėl to vargti, kad nuoširdžiai pagarbini? Nebent nežinotum, kad esi kurtas pagal Dievo paveikslą.

O ten jau matysim, kaip kas atrodo. Galbūt prie altoriaus ateisime kaip Pro ir Poe, o nuo jo sugrįšime, kaip ProEzija. Na, bet tik dievai žino, kada taip ir ar tikrai taip galėtų būti.

aš tyčia žodį aš parašysiu mažosiomis. ar atsiras sveiko protelio žmonių šiam garbėtroškai parašysiančių vienetus. vieni marazmai senuk skaitant savąjį prisistatymą. ar yra dar žmogus tiek sugedęs kaip tu. Būtų užtekę pristatyti save taip:
AŠ: AŠ: AŠ: AŠ: AŠ:..

Ošia marios, ošia, ošia. Bet gyvenimas dėl po nepersikūnija į vienareikšmę pajautą. Ir man buvo smagu, kai prieš akis lyg savaime atsivertė dienoraštis, paliepdamas perskaityti jį taip, lyg žinočiau, kad vėliau nebus laiko jį redaguoti.
Perskaičiau:

Man žilos giesmės solidžiau atrodo.
Suėję į šventorių
prie bažnyčios laukia –
žino, kad giedos,
nors gal ne šiandien, ne rytoj...
Išmokau būti su jomis
ir nesakau, kad turint žvirblį saujoje,
sočiau negu turėtum jį
po dangų skraidantį.
Mat, ir altoriai juk
ne skrandžiams papenėti.

0

8

7. Viršugalvyje yra dangus  http://s6.uploads.ru/t/jX5qS.jpg

„Viršugalvyje – dangus“, – įsibrėžė eilutė, kurios iki tol nežinojau: du žodžiai atskirti brūkšneliu. Lyg savaime, net nepagalvojus mašinaliai brūkšnelį išmečiau, o jo vietoje parašiau: yra. Ženklų eilutėje padaugėjo, bet šitaip darėsi paprasčiau ir pa... pa... pamąstyti, ir perskaityti: Dangus yra viršugalvyje.
  Sunku įsivaizduoti, kokį maištą kelčiau, jeigu taip būčiau išgirdęs bent prieš du – tris dešimtmečius. Dabar gi atlaidžiai aikteliu savyje, o kilstelėjusi nuostabos jausena pradeda slūgti. Ramiai bandau suprasti – kažin, ką reiškia tokia žinia? Kuo ji galėtų padėti šitame mano laike? Galbūt greit sužinosiu ir gal tai bus labai netikėta, tačiau išėjus Vidiniui, o man pasilikus su jo padovanotu rato stipinu, tokia žinia atrodė niekinė, ne ką daugiau už žinojimą, kad riestainyje yra skylė. Didesnė ji ar mažesne, bet sveria abi jos, kaip suprantu, vienodai ir, matyt, vienodai tinka Niekų karaliui kaip karūna.
Tačiau kodėl aš apie tai, kai akys neatitrūksta nuo „suputoto“ įrašo ant rato stipino*? Dar vis nenurimsta marių ošimas. Bangavimas neramus, tačiau tai viena, tai kita banga šokteli aukščiau kitų, panašiai kaip ir žmogaus gyvenimo vaizdai iš jo pragyvento laiko.
  – Na, iš tikrųjų – kodėl? – teiraujuosi paglostydamas Didįjį pirštą, o kartu su juo ir beveik visą savo gyvenimo aštuntą dešimtmetį.
  – Nebūk padlaižys, dzieduli. Kiek kartų prašiau. Nebūk, – taria Didysis, tačiau tai manęs netrikdo, nes taip save apibudinantį išgirstu neretai ir jam ne sykį suspėjęs atsiliepti:
  – Aš irgi kiek kartų sakiau, Didysis, kad tai ne pataikavimas. Paklausk Smilių, paklausk Nykštį, paklausk kairės rankos bet kurį iš penkių ir visi jie pasakys, kad Pranucui arčiausiai tas pirštas, ant kurio tuo laiku jis vynioja savo dešimtmetį. Ne tau man sakyti, kad šis darbas nebaigtas.
  Pradžioje tokie pasistumdymai atrodė įdomūs. Gal todėl, kad neapsieidavo be komentarų. Mano santykiai su rankų dešimtuku nė vienam jų nebuvo beverčiai. Ir atsitikus kuriam nelaimei, skaudėjo nemažiau ar daugiau. Vienodai aiktelėdavau, išgirdęs jų skausmą, skubiai nešiau prie burnos, kad nupūsčiau skaudulį, gelbėjau padėdamas man paklusnia medicina ir nesikuklinau už juos suvaitoti, sudejuot. Kad tai iš tikrųjų taip, kaip čia sakau, galėtų liudyti daug kas – netgi varnas Golius, netgi Vidinis. Tačiau smagiausia būtų, jeigu tai galėtų paliudyti Šventoji. Kur ji  dabar, a? Betgi  ar ne to paties dar neseniai klausiau atsimindamas    Vidinį: kur jis? Ir turbūt jau mažiau nustebčiau,  ūmai  išgirdęs:
–Taigi aš čia, dzieduli.  Renkamės gi. Kad ir ne į  karietą, bet kaip į karietą.
  Taip, taip, nenustebčiau, jeigu iš tikrųjų  taip –  renkamės! – mintyse suprantu ir tuoj  suklustu: o gal? Pirma švysteli atmintyje, o paskui gi, žiū, kad ir durys atsiveria, kad tarpduryje, tarkim, Šventoji įsišviečia. Žiba kaip žiburėlis  savo  miela,  gera  šypsena, žiba, kaip tuomet, kai kalbėjau jai:
  – Labai prašau – neprieštarauk! Kai ponas Ypata negirdės, vadinsiu tave ne „Ypatos knyga“, o Šventąja. Vidiniui irgi prisakysiu, kad elgtųsi taip ir būtų kaip reikia. Savo sieloje nuo pirmo susitikimo tave vadinau Šventąja.
  Žibėjo ir tuomet, kai atėjau į aštuntą dešimtmetį  ir pradėjau jo laiką vynioti aplink Didįjį  pirštą. Buvo trečioji  diena, kai paklausiau jos.
  –  Ar pajauti, Šventoji, kokį eilėraštį į  mano smegeninę atsiuntė Vidinis?
  – Kur bebūtų, o nepamiršta, – neišeidama iš įprastai geros  nuotaikos pakalbėjo Šventoji apie Vidinį. – Didelis turtas toks draugas. Stebiu ir džiaugiuosi, – pasakė ir paragino: – Nagi skaityk, Pranuci. Iš tavo smegenų jį perkelsime į popierių. Norėčiau pasakyti: perkelsime į knygą. Tikėkim, kad šis dešimtmetis knygoms parašyti bus palankesnis
  – O! Viešpatie, – atsimenu, kaip netikėtai ir skaudžiai tuomet atsikvėpė Didysis pirštas: – Žinote gi, puikiai žinote, Šventoji, kiek nemažai triūsta ankstesniuose dešimtmečiuose, kad atsitiktų būtent taip, kaip linkite – kad kuo geriau, kad su knygomis jie. Mes, rankų pirštai, neretai susigniaužiame į saujas, į kumščius, susitelkiame pabūti į rieškučias, kad geriau pajaustume giminystės kraujo šilumą, neblogai žinome, kokį įdarbį arba, tarkim, kokį palikimą dovanojame ateinantiems. Pranuco būtuose dešimtmečiuose tai labai tuščia, nors jie ten visokie: ir jauni, ir gražūs, ir greiti, ir stiprūs, bet svarbiausia, kad be gilios senatvės. Ten ir knygų laikas, o kad jų Pranuco dešimtmečiuose nėra, tai irgi teisybė. Knygų laikas praėjęs be parašytų knygų. Taip, taip, ponai, be knygų laikas praėjęs Todėl taip garsiai ir zirziu, kad po mano dešimtmetį nebūtų naršoma ieškant knygų. Tai nerimta.
  Susigūžiau. Taip atsitinka, kai pasakoma daug teisybės. Tačiau kai ji pasakoma sankirtoje septintojo ir aštuntoje žmogaus gyvenimo dešimtmečių, jausena tokia, kad nei iškalbėsi, nei išrėksi, nei išdejuosi. Tačiau dėl to darbas nepametamas, nepaliekamas. Ir Šventoji tarė:
  – Ir vis dėlto rodyk, Pranuci, rodyk, kaip tave aštuntame dešimtmetyje sutinka Vidinis.
  Ir taip atsitinka, kad aštuntasis mano dešimtmetis užrašus pradėjo būtent į smegenis pasiustu Vidinio eilėraščiu.

Tyliu.
Labai tyliu,
Kai pajaučiu,
Kad sieloje kaip pasakos
Sukritę žmones apie būtį kalba.
Per šitiek laiko daug kelių išvaikščiota
Ir net tikėta,
Kad juoda spalva –
Numirėlių, bėdingų
Ir našlaičių.

Dabar kitaip.
Atsiremiu į šitą spalvą,
Sukritusią į juodžemį
Kaip žvaigždės naktyje ---
Ir išklausau,
Ką žmonės apie duoną kalba.
Vokai akis tamsa nuplauna.
Ir nors ne vyturiu ar lakštute,
Bet ūba pelėda,
Kad jos vaikai visų gražiausi.

Šviesu širdy,
Nors žvakių ten nedeginam,
Neužkuriam laužų,
Kuomet juoda spalva
Kaip juodžemis gera.
Tylu.
Labai tylu
Kai duona auga.

... Ėjo metai, kiti, ėjo lyg neskubėdami, bet žiūronų jau nereikia; ir be jų matosi, kad iki aštuntojo dešimtmečio pabaigos, iki jo finišo belikę nedaug. Ką pasakysi, Didysis pirštai? Tau dar vis vaidenasi, kad bet kiek mano didesnis dėmesys tau atrodo kaip pataikavimą, padlaižystę.  Ne, Didysis, tikrai – ne. Artėja ta valanda, kai, tikiuosi, suvoksi jau ne kartą sakytų žodžių prasmę:
„ Pažadu, Didysis, kad ne kitaip atsitiks ir su tavimi, jeigu man, suvyniojus aštuntą dešimtmetį, pasisektų ateiti į devinto dešimtmečio, į Bevardžio piršto laiką. Tuomet aš nuo tavęs tiek pat toli (ar arti), kaip dabar nuo kitų. Ir nemanau, kad pavydėtum Bevardžiui, kuriam stengsiuosi patalkininkauti ne menkiau, kaip tau. Tačiau galvok: kaip atrodo talka, kai aš dvidešimties - trisdešimties metų vyras, ir talka, kai sunkiai apversdamas liežuvį kušlinėsiu po devinto dešimtmečio laiką. Aš nesakau, kad taip bus. Dar iki jo reikia išgyventi metus. Ir netgi truputį daugiau.
  – Vidinis kažkur kalbėjęs, kad jau skaičiuoja...
  – Taigi Vidinis, o ne Pranucis... Varnas Golius visai jų neskaičiuoja, bet iki šiol dar puikiai pasakojai prisiminimus apie Napoleoną Tai tokios išimtys, kurias verta įrašyti į išskirtinį sąrašą. Labai išskirtinį...
  – Tačiau ir Vidinis, regis, dar kelionę žada. Nemanau, kad rato stipiną  kaip  dovaną šiaip  atnešė. O ir užrašas ant stipino rodo į nepadarytus darbus...
---------------------------
* Pasaulis kurti nebaigtas
Ir Dievas irgi – ne,
Kaip ir, žmogus, beje...

Parašė:
Moderatorius (-ė): Cieksas Žalbungis Sukurta: 2017-11-04 23:09:10 Pranucui arčiausiai tas pirštas, ant kurio tuo laiku jis vynioja savo... šis vyniojimas tiesiog labai mielas.... labai tylu, kai duona auga.... nei pridėt, nei atimti- iš viso gyvenimo skaitinių - tai poetiškos prozos viršūnė.... ačiū,..

Karilė Verdenė Koks Jūs atviras ir mielas žmogus. Linkiu sveikatos ir daug užimtumo, kad nekamuotų blogos mintys. :)

Luiza Šarlotė (Virginija)
Įdomūs pokalbiai su pirštais :) Ir pritariu Šventajai: "Tikėkim, kad šis dešimtmetis knygoms parašyti bus palankesnis"  5 

2017-11-04 20:37donna_ del_ conforto
No je, ant nimbo, iš ten į dangų ranka paduot
Kaip ir, žmogus, beje..
dėl Dievo - nežinia, nors gi už ką garbintume,
jei būtų nebaigtas , netobulas,kas gi tas atbaigėjas tada ... negi tu , Pranuci

Vartotojas (-a):  nei_sis_nei_tas
Sukurta: 2017-11-06 23:47:33
Kad Jūs savo doru gyvenimu viršugalvyje sukūrėte dangų, tai yra nepaprastai šaunu. Tačiau būna ir tokių, kurie savo viršugalvyje tampo visus 9 pragaro ratus ir nieko.

0

9

.     ;)  :writing:  :mad:               

Mažylio teritorijoje     http://sg.uploads.ru/t/Gr7Wt.png

Tai jis, Vidinis, laikydamas karės rankos mano Mažylį, netikėtai jį užlenkė, prispaudė prie delno ir tarė:
  – Laikyk jį. Pranuci, laikyk. Jau vis tik vyras esi. Dešimt metų... O - cho - cho, kaip nemažai! – pakiliai pakalbėjo jis, o toliau jo balsas slūgo, bet nenusižemindamas, neprarasdamas įtaigos. Buvo aišku, kad bent jam, Vidiniui, tai, ką jis kalba, yra aktualu, prasminga ir verta, kad tai būtų žinoma. Todėl ir kalba, stengiasi, įtikinėja, kad paliudijęs apie dešimties metų didžiulį turtą galėtų įtaigiau liudyti apie dar didesnį. Kalbėjo taip:
  – Tačiau metai čia dar ne didžiausias turtas. Pats nepamatęs argi patikėčiau, kad tokią karališką pilį surentęs, sumūrijęs. Net nepagalvojau, kad taip galėtų būti. Ko tylėjai, a? Nemaniau, oi nemaniau, kad toks slapukas. Ne, ne, taip tikri draugai nesielgia. Betgi nebūtų protinga pasilikti ir pilyje, nepasidairius, kas už jos. O ten irgi, kaip žmonėse sako, ne gyvenimas, o pasaka.
  Pamaniau, kad Vidinis šįsyk juokauja. Įvairus jis: ir rimtas, ir nerimtas, ir supykęs, surūgęs, ir džiugus, besišypsantis, neretai taip pakalbantis, kad tuomet jis panašus į turgų, bet ir mokantis užsičiaupti, nutilt ir ilgai tylėti. Anas kartas toks, kad atrodė, kaip iš karalystės pargrįžęs. Tai irgi nestebino, tačiau buvo jautru, kad Vidinis visa tai kalbėjo rodydamas į kairės rankos mažąjį pirštą. Pirmą kartą jis taip ir pirmą kartą pajaučiau savyje kažkokį sąstingį, sukietėjimą kojose ir rankose – pasijaučiau, kad esu stipresnis.
  – Jau vis tik vyras esi, jau,– kelintą kartą kartojo, kuo giliau į smegenis įstrigdydamas tokį reikalo supratimą. Dabar lyg dairėsi iš pilies mūrų ir matė, ko negalėjo matyt, kad ir iki tolimiausių horizontų, bet burna atverta, akys įdėmios, skvarbios, o žodžiai apie Mažojo piršto karalystę vėlgi:
– Betgi čia ir visas karas sutilpęs l. Ne bet koks, o pasaulinis. Visas, Pranuci, – vėl keitė savo veido mimiką Vidinis. Tuomet dar nežinojau, kaip tokiais atvejais atrodo išminčiai. Tačiau gerokai vėliau, atverstoje knygoje pamatęs Senekos skulptūros nuotrauką, netikėtai pagalvojau: o velnias, kaip jie panašūs... Vidinis ir Seneka. Tačiau tai buvo tik užuomazga tokiai studijai atsirasti iki patikėjimo, kad toks jųdviejų panašumas neatsitiktinis. Specialiai vengiau dairytis kitų Senekos atvaizdų ir buvo smagu viršugalvyje, kad kažką labai panašaus matau būtent iš senovės, po kurią vaikščiojęs ar asilu jodinėjęs Jėzus Kristus.
  –Taigi Lucijus Anėjus Seneka, gimęs 4 mūsų eros metais, – kažkas pakušta ausyse, o jam atsiliepia:
  – Ar negeriau būtų, jeigu tartume: „Kristaus eros metais“?
  – Kam reikia suprasti – supras. Netgi pasistengs atsiminti, kad vienas gimė Ispanijos Kordoboje, o kitas...
  – Ačiū, ačiū. Nepersistenk. Apie kitą visos bažnyčios skambina.
  Ir savyje kalbantis išmokta jau ir šypsotis, ir pykti, bet dažniau rūpi suklusti ir išgirsti, kas jau girdėta, ir netgi ne kartą. Tąkart – prie padovanoto rato stipino – prisiminė Vidinis, kai jis, užsiėmęs mano kairės rankos mažiausiu pirštu, regis, tyrinėja, įžvalgo jį kaip pro galingą mikroskopą ir net nesistebiu, kad jis jam toks didelis. Jam jau pasidarė nesmagu, kad jį vadinome Mažyliu. O dangus viršugalvyje atkaklus, jis man neleidžia atsitraukti nuo atsiminimų. Išsitęsęs laikas susispaudžia kaip ištemtos armonikos dumplės, datos priartėja ir nejaučiau, kad taip užsiėmęs, tuščiai leidžiu laiką. Neskubu pareiti iš šeštadienio su 1949 metus sausio 29 dienos speigu ir giliai vienkiemį apkrėstu sniegu į Vilniaus miesto Balsius, į valdas senio, šliaužiojančio po aštuntą dešimtmetį. Ir nieko realesnio, regisi, nėra, kaip ten:

Balta balta kur dairais.
Ilgas pasakas mažiemus
seka pirkioj vakarais.

Tačiau Vidinis pasakų nesekė, o man neatrodė, kad jos galėtų man rūpėti, kai iš neskubios, atrodytų, nesutelktos, nesuposmuotos Vidinio kalbos, iš atsiradusių savyje girdėjimų, pradėjau suvokti, kad yra neįsivaizduojamai didžių dalykų ne tik danguje, žiūrint į mažytę žvaigždę, bet jie yra ir čia pat, žvalgant mažą kairės rankos pirštą.
  – Užmiršk Mažąjį, kaip mažą, Pranuci. Dzievulis mažų dalykų netveria, – vėl Vidinis.
  – Nežinau, kas mano Mažylį tokiu sutvėrė, bet kad jis nedidelis, tai kas gi nemato. Nebent aklas.
– Dievo dalioje ir aklų nebūna. Va, pasidairyk, pasižiūrėk, kiek čia visa ko išbarstyta. Ir tai tik per dešimt metų. Net nežinau, kaip tai įvardinti. Čia netgi eilėraščių skeveldros, – prisilietęs Mažylio kalba Vidinis, bet turbūt žino, kad dėl to mano regėjimas nepagerės. Sako:
  – Nematai akimis? Na ir tfu! tfu! Bala jų nematė. (Atsiprašau). Protas, širdis, siela, intuicija žino, mato, Pranuci. Rink, glausk, lipink šitas skeveldras, konstruok ir pamatysi, kiek daug atsiras nuostabiausių dalyku. Bet, sakau – rink, lipdyk...
  – Matai gi, kad lipdau, Vidini. Pilnas kiemas senių besmegenių. O pasakas vis dėlto tegu bobutės seka, – pasakiau taip, jog atrodė, kad mažu ar piemeniu būdamas taip negebėčiau. Tai irgi reiškė, kad Vidinis ne iš piršo išlaužia: jau vis tik vyras esi. Jau.
  – Betgi ar tai pasakos? Žegnokis ir nevaryk Dievo į medį.
  – Kodėl apie tai anksčiau niekuomet negirdėjau? Kad ir iš tavęs, tamsta? – vėl jam labai rimtai. Kaip subrendęs vyras.
  Vidinis neskubėjo atsakyti. Veidu jo pačiuožinėjo jautrus šviesos šešėlis.
  – Laukiau tavęs, kada taip paklausi. Netgi iš anksto turiu sukurpęs atsakymą. Ne geriausias, labiau žvalgybinis, bet girdėk: Iš tiesų, Pranuci – kodėl? Ar ne todėl, kad nenorėjai girdėti. O gal atsitikę taip, kad žodis pas tave pro vieną ausį ateina, pro kita išeina. Tokiems dalykams ir ausys turi būti kaip bažnyčios.
  – Tokiems dalykams?
  – Būtent. Tačiau šiandieną mudviem talkina ir subatėlė, talkina šeštadienis. Va, pažiūrėk, koks mano portretas gavosi, kai susirinkau save iš skeveldrų, bandydamas pamatyti, kaip atrodau iš materijos.
  Žiūrėjau, bet  akys pasiliko  tuščios, bet  užtat  ausyse kaip muzikoje. Ten ir kūrėsi jo portretas. 

Išmėtytas esu
Kaip iš kulkosvaidžio barstytos kulkos.
Surinkt į vienetą jau, regis, neišeis.
Žiupsnelis – ten, prie Dievo,
Prie giesmių šventų.
Kitas su velniu
Lošia kortomis
Ir paskalauja gerklę degtine.
Išmėtytas.
Manęs visur po lašą, po minutę.
Antai, į Grįžulo Ratus įkritęs,
Dainuoju sau, gyvenančiam minty.
Poezijoje klūpau prie altoriaus
Ir meilės patale iliuzijom žavus.
Man gera, kad karys,
Kad vėliavas į pergales nešu,
Nepaisydamas kaip atrodo jų spalva.
Džiaugiuosi, kad svajonėmis
Apvaikštau kosmosą,
Tingėdamas anksčiau iš lovos pasikelti.
O va atsimenu,
Net atsitikę taip:
Po psichiatrinę dairiausi.
Nejau balti jos žmonės manė,
Kad jie mane į vienetą suglaus?
Išmėtytas esu.
Kaip iš kulkosvaidžio pasėtos kulkos.
  – Taip, Vidini, aš jau didelis, aš supratau. O kaip šitas eilėraštis atsirado? Tikiuosi, kad ne tik šis, bet ir kiti?
  – Taip, yra ir kitų, o šį norėčiau padovanoti tau, bet su sąlyga. Beje, nevertėtų tau jį vadinti eilėraščiu. Tai montažas. Poezija tokį tvarinį, tokią meistrystę atmeta, neįsileidžią į savo teritoriją, bet man dėl to irgi neskauda. Taip išmėtyto skeveldromis į vieną savęs nesurinksi, bet į surinktą iš skeveldrų tvarinį pasitaiko tokių, iš kurių paregiu ir pažįstu save būtą.
– Sakai, dėl to tau neskauda, bet jaučiu, kad ir linksma dėl to taip pat nebūna, – prisimenu tariau sužiuręs Vidiniui į akis. Jis irgi sužiuro į manąsias. Žiūrėjo ir tylėjo. Aš irgi žiūrėjau ir tylėjau, išgirsdamas kaip pradeda ošti marios...

------------------------------------------------------

Pranas 
Nagi ačiū, ačiū, Vika, kad esi Vėtra – neaplenki ir  manęs. O su Juozu dėl vėliavos irgi susitarsim.

Vetra Vika
Mažylio teritorijoje - išplėstomis akimis į pūgomis ir baltu šerkšnų užpūstytas  atminties klodose slypinčias kalvas, po kuriomis tebealsuoja likusi praeities gyva dvasia:
,,...Išmėtytas esu
      Kaip iš kulkosvaidžio barstytos kulkos.
      Surinkt į vienetą jau, regis, neišeis.
      Žiupsnelis – ten, prie Dievo,
      Prie giesmių šventų.
      Kitas su velniu
      Lošia kortomis
      Ir paskalauja gerklę degtine. s...."

Kūrinys atminties lobynų enciklopedija, įtalpinusi ryškius vaizdus per save ir į save... o ir žiemų būta - šaltų, giliu ir labai sunkių - ne tik speigais ir pūgomis stingdžiusių širdis... '
Jaukumo rudeniškoje gamtoje.

Juozas Staputis 
Du viename. Mintis gerai išvystyta, bet dėl vėliavų spalvų dar pagalvočiau

0

10

PILNATIES IŠRAIŠKA     http://sf.uploads.ru/t/x8y34.jpg

Sakyk,  žmogau,
kokie nežinomi dievai
per tavo būtį tiesia kelią
Ar tai tiesa, jog neretai
su savimi kalbiesi taip
kad ir Saliamonas (karalius) nesupranta.
Nepyk, beje, kad šitaip  klausti  susimanęs.

Panašūs radiniai galvoje ne naujiena. Paprastai jie neilgai užsilieka. Ištirpsta, išgaruoja, išnyksta be pėdsakų. Šiam tekstui irgi leidau taip padaryti, tačiau jis pasirodė atkaklesnis. Ir diena, ir kita, ir jau susikaupė netrumpas laikas, o atsiradęs galvoje įrašas neišsitrina. Primena save tais pačiais žodžiais, privertęs ne tik suklusti, bet ir pripažinti, kad jis ne tuščias. Darėsi smalsu pasiaiškinti, kodėl taip, kas yra šio septynių eilučių rašto autorius. Neapsispręsdamas, kaip jį geriau  įvardinti, mintyse šaukiau įvairiais vardais, kol pagaliau – netgi pakiliau už kitus – aiktelėjau Izraelio vardą.
– Cha! Cha! Cha!, – išgirdau ausyse skaniai nusijuokiantį vyrą. –  Betgi tai įdomu. Sakyk, ar tu rimtai galėtum nusiteikti mane vadinti Izraeliu. Ar tik tiek, kad pašvilpautume kaip vežėjas botagu.
  Vežėjas?
  Ausyse pasidarė smagu. Niekuomet nemaniau, kad apkurstančios ausys galėtų taip atgyti. Tačiau stebėtis tuo irgi nesinorėjo. Jau buvau išmokęs atidžiau dairytis po Savęsp ir neįtikėtini dalykai pradėjo nykti. Jų vis  mažėjo ir dabar nesiliauja mažėti. Manau, kad, labiau susikaupus, galima buvo įspėti, kad į mano ausis prakalbęs asmuo patapęs iš dar neseniai man buvusios neįtikėtinos realybės. Dabar labiau rūpėjo  nepasirodyti  vėjavaikiu. Pasakiau taip, tarytum taikytausi prie jo anksčiau pasakytų eilučių pridėti ir savo penkias.

Ką pasakyti, kai, o, Izraeli,
koks jau buvai – vargu ar būsi.
Aš įnikau išjausti abėcėlę
ir patikėti jai save,
mainydamasis į Savęsp.

– Girdėjai, ką pasakiau? Būtų gerai, kad ir suprastum, pranoktum karalių Saliamoną. Iki šiol niekuomet nesu jokio žmogaus šaukęs Izraelio vardu. Dabar jau pačiam darosi  įdomu, kodėl taip aiktelėjau. Kitais vardais šaukti atrodė paprasčiau, bet  kažkodėl prireikė tarti Izraelio vardą.
  – Va kaip! – atsiliepė ausyse. – Va kaip! –  pakartojo, o paskui jau taip, kad neprisiėjo abejoti, jog šnekta pradėta ne su pirmu pasitaikiusiu ir kad man pačiam labai reikia pasistengti, kad suprasčiau apie ką ausyse šneka nežinomas pašnekovas.

Jau ir sapnai aptingo vaikščioti pasaulį.
Jiems daug kilniau po žmogų neršti
ir nuojautose jo
įminti ateitį dangaus.

– O! – žioptelėjau, – Užjaučiu, beje, karalių Saliamoną. Netikras, kak jis ir tave, Izraeli, galėtų suprasti.
  – Ar tai ir  paniukino mane pavadinti Izraeliu, – dar vis girdėjau ausyse teiraujantis, tačiau tokios  jo pastangos  buvo dykos. Man labai norėjosi jam padėti, tačiau ne ką  gebėjau pasakyti, kas būtų bent kiek verta. Ir nepamaniau, kad per jį, Izraelį, ir  pats sau sugebėsiu atrasti,  ko dar iki šiol nebuvo, o daugiau negu  tiek, jau negali būti.  Ir dabar ne ausyse, o  kažkur paširdyje,  sieloje, girdėjau:

Esi šalis, į širdį panaši.
kurioj visai nenuostabu,
kad ir pasaulį į save
kaip raidę žodyje įtvėręs...

Tai pasitaikydavo ir  anksčiau, bendraujant  su Vidiniu – jis  pradėdavo, aš užbaigdavau, arba  priešingai, bet tematika, žinoma, buvo kita. Tačiau pasirodė,  kad ir Izraelis  pasiūlė padirbėti panašiai kaip tekę su Vidiniu. Atsiliepiau:

Ir nieko, kad palikčiau bent truputį sau.
Net tuštumos – nebe!
Tuščia erdvė į kosmosą, į begalybę,
į nežinią išnoko.

Betgi tai pilnatvės išraiška. Taip sunokę obuoliai pasileidžia kristi – pumt,  pumt,  pumt...
  – Vidini...  Atsiprašau...  Izraeli, gaudyk, aš krentu...

0

11

Iš „Savęsp montažų“: Ašašnykai http://s5.uploads.ru/t/FeZOr.jpg

Buvau  tikras, kad Izraelis pasilieka.  Nesvarbu, girdžiu jį ar ne, jaučiu, kad jis yra ar nejaučiu. Gal ne visai taip, tačiau  panašiai atsitikę su Pro (proza) ir Poe (poezija) – lyg nepastebimai susigyvenome. Netgi negalėčiau pasakyti, kada būtent tai prasidėję, bet prasidėję  dar anais, kadū kadais laikais, kuriuos judvi geriau  prisimena. Neturėta jokių susitarimų, kaip mums būti, susigyventi. Labiau užkliudė tai, kai vieną sykį, lyg pajuokaudamos paprašė paslaugos vadinti jas Pro ir Poe. Esą, kad įprastų taip šaukiančias girdėti, kol išnoks laikas ir suaugs į vieną.
  Suaugs?
  – Gal. Ten matysis, kaip atrodom. Galbūt prie altoriaus ateisime kaip Pro ir Poe, o nuo jo  sugrįšime, kaip ProEzija. Na, bet tik dievai žino, kada taip ir ar tikrai taip galėtų būti, – kažkuri pakalbėjo. Tačiau ne ką supratęs iš girdėto, daugiau ar detaliau žinoti neparūpo. Prozą gi vadinti Pro, o Poeziją  – Poe, man nebuvo sunku.
  Būna, kad kartais šypteliu ir pašaukiu jas ProEzija, it toks metas būtų  atėjęs, kai jos nuo altoriaus parėjusios. Jos irgi  nedelsė kuo įvairiau atsidėkoti, bet kad taip, jog  sumanytų pašaukti Niekų valdovu, taip ir pasakose nebuvau girdėjęs. Klausa pasidarė atidesnė – pradėjau dairytis, ar kas iš aplinkinių nepašauks taip, ar mano aplinka neįpras, neįniks bendrauti kaip su Niekų valdovu. Neatrodė, kad taip, bet pasirodžius Vidiniui, paaiškėjo, kad šis dalykas jam žinomas. Ir ta šypsena – šypt!  šypt! šypt!...
  – Ką myli, tą muša, – bandžiau pasiguosti, bet atsiminiau, kad tai ne mano pasakyta. Tai jos, Poe ir Pro, atsiminusios Švelniąją, o juolab pamačiusios ją arčiau manęs, išsigudrino paošti

Aš, aš, aš,
Aš, aš, aš, aš...

Dažniau nedaug, apie tiek, kiek  čia parašyta, bet pasitaikydavo, kad ošdavo ilgai, kol ir pačioms pasidarydavo nejauku. Ir štai pagaliau atsitinka, kai toks paošimas ausyse atsiranda savaime ir išnoksta iki marių ošimo
– Marios, kad  tave kur...  Marios, kad tave šimtas pypkių, – ramiai  pakalbėjau ir, regisi, net  užmiršau, kad ką tik pro šitas duris atėjo ir išėjo Vidinis, palikęs  dovanų rato stipiną. Pasijutau, kad ir aš ne pėsčias, kad įsiterpiu į kraštovaizdį, kur aplink ošia šilinių dzūkų miškai.
  – Tegu taip muša. Kad ir iki grabo.  Kad ir  nemylintį, – džiugus, patenkintas buvau  atsiradusiame peizaže, tačiau marių reikėjo, nes nelengva buvo patikėti, kad taip oštų miškas, o  artimesni didesni vandenys telkėsi ties Ašašnykų sodžiumi Grūdo ežere.
  Ašašnykai?  Betgi  tai... Girdėk, neužmiršk,  džiaukis, prisimink. Marios – mariomis, bet joms atsiranda nemenka atsvara. Atsiranda Ašašnykai.

– Ir kur žinai?

– Aš nežinau, o Izraeli,
bet ši žinia labai džiugi –
kažkas suranda kelią į mane
ir ne lyg duona Jėzus Kristus
pasidalija savimi.

– Ir vyno, neužmiršk, beje,
vyno taip pat, Pranuci...

– O, Dieve, duok, kad niekuomet
nepasimestų jie,
sutilpę nežinojime KAŽKAS.
Ar reikia prižadėti, kad
jau neužmiršiu šaukti vardą Izraelio?

Kas kaip bepieštų dzūkų šilinius,
kitaip nebus –
prie ežero,
prigludo būti smėly sodžius,
ir jeigu paprašai, kad atsilieptų tau,
atsiliepia:
– Ca as.
Va, eserį viš gaudau.
Pagaušiu  nepagaušiu –
tuscia jo -
Kuo tau padėč galėtau
pašakyk, zmogau..

Izraeli, ar girdi? – savijautoje paniukinu, o atmintis gili, gili kaip  iš Šventosios užrašų, įvardintų „Šešiasdešimt septintąja Biblijos knyga“. Negi tokia mano jausena, o bastūne, tavo pasirodymo proga? Bet  jeigu taip, tai išmokęs ateiti, išmok ir neišeiti. Žinai ar nežinai, bet jau ir  man pačiam verta atsiminti, kad visi šilinių dzūkų sodžiai kadū kadaise pasėti varno Goliaus. Sėjo pupas, o dygo ir augo sodžiai. Taip, kaip ir šešiasdešimt šeštoje Biblijos knygoje parašyta. 

Varno pupa – Ašašnykai –
dar iki šiolei savimi vis spaudžia smėlį.
Čia – pakraštėlis Lietuvos,
Į Gudo šalį įsirėmęs.
Ir būta taip –
kas antras - trečias vis šveplys,
nepavaldaus gramatikai liežuvio.
O! kad galėtų man kas pasakyt,
Kodėl tokia dalia užgriuvo?
Išeina vyrai šieno pjauti,
o pjauna – sieną.
Kažkas bėdoja,
Kad papuvo namo siena 
O žodžiai irgi kalba apie šieną.....
Čia nuostabu girdėt, kaip S pasikeičia į Š
o Z į Ž ar atvirkščiai..

Kaip džiaugsmas,
Kaip akistata su savimi,
Gramatikai nepavaldus
Išliko sodžius būti.
Paklausk,
Iš kur esi, žmogau?
Ir išgirsti:
– As is Asasnykų ešu,
Tokioš vienybėš niekur nešulauški.

Ir iš tiesų -
Jei kas norėdavo į ausį gauti,
Reikėdavo nedaug.
Reikėdavo nors paniūniuot:
„Asasnykų mergoš
Grazos kap zuvytėš... „

Ir, būdavo, langai jau dūžta
Kabelių, Šklėrių ar Piesčių...
O mielas kaime!
Nors kaimynas tau esu,
Bet smėlyje augintas, kaip ir tu.
Mes dar prisėsime
Prie Dievo duonos – Bakanėlio
Ir su mumis kartu
Ir senas varnas Golius bus.

– Norėtųsi, kad  ir Šventoji su užrašais.
– Ačiū, Izraeli, kad nedingsti, – pasakiau, o ausyse  ir vėl ošė taip, kad vėl negalėjau apsispręsi, kas taip galėtų – marios? šilinių dzūkų miškai? Ašašnykų sodžius kartu su Grūdo ežeru ties juo?
  – O gal taip iš Biblijos, iš Šventosios  užrašų, – ausyse paspėliojo Izraelis.

0

12

Montažų metas...   http://sd.uploads.ru/t/kBz3E.jpg

O Vidinis užtrukęs, dar vis nesugrįžta... Tačiau  nekantrauti laukiant jo, man irgi nėra laiko. Jis užimtas kaip per didesnes šventes Kabelių Švč. Mergelės  Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia. Durys atidarytos, o nesutilpę žmones, „iškrenta“ pro jas į šventorių. Gerai, kad langai aukštai, pakraigėje. Nepasiekiami.
– Ką? Ir taip buvę? – pats sau nepatikiu.
– Buvę, buvę, – patikina Digitus Minimus (kairės rankos Mažylis), savo valdose sutelkęs pirmą mano laiko dešimtmetį, taigi nuo 1939 metų sausio mėnesio pabaigos.
  – Buvo, buvo, – jam pritaria Anuliarus (kairės rankos Smilius), o aš, išgirdęs juos, vis žadu ir žadu užsukti į jų valdas, atidžiau pasidaryti, kaip atrodantis laikas, kuriame visa vaiskytė ir jautriausia dalis jaunystės. Sakoma, pažadėti nesunku, lengva, bet – argi? Man skauda ir pažadant, nes tuomet skaudžiai atsimena daug kas – ir karieta „Dženė“, ir žirgas Ygaga, ir, ir...  Atrodytų, kaip galėtų taip būti, bet žegnok nežegnojęs save, o yra taip. Kad tai nerimta, kvaila, irgi negebu savęs įtikinti, net suvokiu, kad tai nepavyks, nes beatsiveriantis Savęsp (Ašašai), dėlioja neįtikėtinas pajautas į naujas erdves ir  nebūtų protinga manyti, kad turėčiau jas ignoruoti. Važiuoja gi karieta ten, važiuoja ir vežioja... Žvengia gi ten žirgas Ygaga.  Būnu gi ir aš ten. Tačiau atrodau it meluojantis, vengiantis prisipažinti, bijantis pasiviešinti, kad esu. Beje, sakyčiau, vis mažiau ir mažiau  ten pajaučiu savęs nesuvokto. Kažkas lipdosi į miglas, rūką, į šešėlius, į spalvas... Iš nebūties nokinasi materija. Ir Vidinis, turbūt, taip pat.

Aš suprantu, Vidini,
kad vyžų iš tavęs – manęs nepins
Ir milo nesuvels,
bet balana dar dega
ir — tegu.
O mano laikas — tavo laikas
nepaisant, kad ne aš tave,
o tu mane lopšy supai.

Taip pirmą kartą taręs senokai, o vėliau neretai kartojęs ir neatrodė nuobodu ar nekuklu. Guodžiuosi, kad daugybos lentelė atsiradusi  todėl, kad nuolat kartotųsi. Vargu, ar dažnai pamąstome, kaip atrodytume, jeigu tektų būti be jos. Tačiau ne tik save taip kartoju. Vidinį taip pat, stengdamasis iškalbėti taip, lyg jis atrodytų kaip iš vaizdajuostės, arba bent taip, lyg jį vaidintų  Šklėrių Bladukas. Ne taip svarbu, kad mano vaidyba neišraiški, tačiau pats faktas liudija, kaip neretai atkakliai stengiamasi visais būdais atkurti sutiktus žmones, turėti juos realius aplinkoje, kur jie tokie įsiminti. Kad ir negebėdamas tiksliau, bet šitaip atsiminti Vidinį man nebuvo nuobodu. Kaip ir dabar.  Regiu, kaip anąkart išgirdęs mane, jis apsidairė aplinkui it kažko paieškodamas, bet laukti atsiliepiančio ilgai nereikėjo. Užkliuvo jam balana. Neliūdnai, linksmai užkliuvo. Jos liepsnoje, atrodė, visą Šilinių dzūkų kraštą matėme. Taigi jis, Vidinis:

Ir balana...
Ir balana, Pranuci.
Be jos vargu, ar būtume užaugę.
Dar druskos žiupsnis
ir riekelė duonos.
Neprašmatniai gyveno šitas kraštas,
bet su Čepkeliais, su šilais. 
Tegu nedidelis,
bet kas dabar jį šitokį apvaikščios,
kai reikia pasišviesti balana,
o kojas klumpėmis ar vyžomis apauti.
Giedok, širdie,
gal tu dar mums galėtumei padėti

Suprantu, kad visa tai būta. Taip įtikėta. Tačiau jeigu stropiau, neatžariai apie tai pa...  pa... pamąsčius, tai supranti, kad neįmanoma įkelti savęs būto į esantį save, ir tuomet prasideda galvos skaudėjimas, kaip išlaviruoti, iškalbant save esantį visais laikais. Tas išlaviravimo laikas ilgas.  Oi, dabar  apie tai nekalbėkim, bet atrodo, jog pradedu suvokti, kad mano dalioje prasideda montažų metas.
  – Izraeli,  girdi, ką sakau. Sakau, kad į mano dalią atėjo montažų metas. Tik prašau: nešauk į ausis, kad kalbu apie atsiminimus. Tai sena, sena... Jie  dega kartu su bibliotekomis, su archyvais, jie sunyksta laike. Jie nepaklusnūs amžinumui.  Ot, buvo karieta. O kur ji  dabar? Buvo Šventoji ir Ypata.  O kur jie dabar? Ot, pažiūrėk, kad  ir  į  mane. Ką matai? Ogi senį, tik senį, baigiantį aplink Didįjį pirštą vynioti  aštuntą  dešimtmetį... 
  – Ir Ypatą  atsimeni? – neiškentęs manęs taip  kalbančio suošė ausyse Izraelis. –Tikrai atsimeni? – palaukęs teiravosi ir kartą, ir kitą, o man buvo smagu, lyg matyčiau nuoširdžiai pradžiugusį žmogų. Ir tuomet pasidūmojo, kad gal  tai ir yra Ypata... O  jeigu - NE, kodėl  taip negalėtų?

Senieji užrašai,
kaip pūdymas —
kiek pailsėjęs, plūgo vėl sulaukia.

Betgi  tai jau irgi neįtikėtina, bet kas žino, kaip atrodytų paveikslas, jeigu  Izraelį  sumontuočiau su Ypata. Kad ir neįtikėtina, bet gi, kodėl negalėtų būti, kad vienas kito ieško nuo nežinia kada ir ... pagaliau. Ir pagaliau dar kartą įtikiu, kad mano dalioje prasidėjęs montažų metas.
  Žiūriu į Didįjį pirštą, apraizgytą aštuntu savo  gyvenimo dešimtmečiu ir laukiu. Dar vis pasitaiko, kad jie trise – Nykštys, Didysis  ir Smilius  – net ir špygą sumezga...
  Laukiu, ką jis pasakys, kol dar nesuspėję į trijulės pasitarimą...
-----------------

0

13

12. Vyrai renkasi, balius  bushttp://se.uploads.ru/t/5Bo4w.png

Iš manyje vykstančio  sąmyšio paniukino Didysis...
  Retai apie tai pagalvoju, tačiau pagalvoju: iš  tiesų, kaip aš jam nenusibodau? Kaip jis  ištveria turėti tokį prižiūrėtoją kaip aš, Pranucis? O aš irgi žinau, kad noriu nenoriu, o turiu čia, jo teritorijoje, būti aukštesniojo už save paliepimu. Nesu dar jo, Didžiojo, „užlenkęs“ visu dešimtmečiu, tačiau tai nesvarbu –  tokia nuosavybė atsiradusi abiejų rankų visų dešimties pirštų bendru sutarimu. Po ilgų ginčių, po ilgų nesantaikų pagaliau buvo pripažinta, kad mano pragyventas laikas nebūtų išparceliuotas skirtingomis dalimis. Buvo sutarta, kad, pradedant Mažyliu, kiekvienam pirštui dovanoti po dešimtmetį. Ir tai  daryti ne pagal jų išvaizdą, ne pagal kitas jų paslaugas ar nuopelnus mano gyvenimui, o pagal eilę nuo lopšio. Nebuvo lengva išsirikiuoti taip, pagal eilę, kuri lyg visiems aiški, žinoma. Pradžioje ir mums atrodė, kad ir aišku, ir žinoma. Ir vis dėlto net ir Mažylis nenorėjo  būti Mažyliu. Kiekvienas stengėsi kuo toliau nuo lopšio, kuo giliau į gyvenimą, į gyvenimą, į gyvenimą. Dabar suvokta, kad toks supratimas  klaidingas, kad  daugiausia laimėta ir lengviausiai alsuoti dešimtmečiuose, esančiuose arčiau  lopšio,  betgi žodis tartas ir darbas padarytas...
  – Jaučiu, kad rūpi kažką pasakyti, Didysis. Pakentėk. Užjaučiu, betgi tik tiek ir galiu: užjausti,– prisiėjo kalbėti abejiems žinomus dalykus. – Iki 2019 metų ne taip jau toli, o ten žiema, sausis ir sudie arba – tiū, tiū, brangus. Manęs tuomet čia nėra.
   – Nėra. Kada pagaliau liausimės meluoti? Ačiū, kad užjauti, bet jeigu iš tiesų taip – tiū, tiū ir nėra, irgi ne užuojautas reikėtu man dalyti, o pagalvoti  apie Bevardį – ką  jam daryti su tokiu, atsiprašant, paliegėliu, atėjusiu pas jį suvyti dar vieną dešimtmetį. Nepyk, Pranuci, kad meldžiu Dievą ir visus šventuosius, jog taip neatsitiktų.
  – Žinau, Didysis, žinau. Manykim, kad Bevardžiui  pavyks geriau negu tau. Nepeikiu tavo maldų, nes irgi žinau, kaip tokie paliegėliai atrodo, atėję į Bevardžio  dešimtmetį. Tačiau, kaip  suprantu, tu  su kitais reikalais čia. Va, pamatyk, kokią dovaną man parūpino Vidinis. Rato stipiną su užrašu. Skaityk.. Buvo užėjęs. Tikriausiai, kad žinai.
  – Dabar atvažiuos. Prašė, kad ir aš būčiau.  Bevardis su  Smiliuki taip pat. Ir kad pernelyg nepasiskubintume,  kad netrukdytume  tau  pa... pa... pamąstyti.
  – O! Tai ir man naujiena,– neiškart atsiliepiau  į  žinią, matyt, tikėdamasis palaukti ošimo ausyse. Tačiau ausys buvo švarios, Atrodė, kad kažkur  aukštai aukštai, toli toli buvo vienas iš mano  pavasarių ir ten  giedojo vieversėlis.
  –  Sakai, atvažiuos.– Tačiau  klausti  jau  nereikėjo. Išgirdau primirštą giesmės melodiją, bet  ji irgi atgijo, kaip pavasaris su vyturiu ir galėjau pagyventi kaip  tada...

...Ypatos erdvę mačiau visokią. Tą kartą ji buvo labai kukli, suspausta, tiesiog ankšta ir pasakytas joje žodis – duso. Žinodamas jos dideles galimybės išsiplėtoti, būti iki laaaabai toli ir laaaabai aukštai, nemokėjau jos tokios skurdokos būsenos suvokti – galvon kalė mintis, kad tai prasidėjusios paraskvidekatriofobijos apraiška. Ypata didesniais aktoriniais gabumais nesireiškė, bet šį kartą jam norėjos iškvėpti iš savęs linksmo, nelabai rūpestingo Ypatos paveikslą. Įėję į jo erdvę tuoj pamatėme jos šeimininką su diržais ant pilvo pakabinta armonika. Perbėgo per klavišus rankos pirštais ir uždainavo. Dzūkiškai. Daina irgi tokia, kad galima buvo manyti, jog Ypata išsuptas dzūkės lopšiu ir būtent Dzūkijoje. Galbūt net Šklėriuose kur nors Kūdzavario ar kito, vakariau esančio raisto pavėsyje, kuris iki Časlo (Čapliko), iki Ipolito (Mazgelio), o toliau iki pat Aukštakalnio ir už jo  miškas, miškas iki Latežerio ir Druskininkų.

Tris dzienas, tris nakcis kelaliu ajau,
  Kecvirtū naktely giron nakvojau.     

Sustojom su Vidiniu kaip kuolu trenkti. Viešpatie, Ypata – armonikierius. Ypata dainininkas?  ninkas? dainininkas? Bet nuostaba ilgai netruko: jis mokėjo vaikiškai paperkamai šypsotis ir dainuodamas paraginti, kad ir mudu su Vidiniu išsižiotume vienai mieliausių Marcinkonių krašte dainai.
      - Ypata, Jūs nukonkuruosite Tomą Vaisietą, - nusitaikęs akimirką pasakė Vidinis ir truktelėjęs man už rankovės: - Nagi!  Ką žinai, gal tai mudu visą likusį gyvenimą  gražiausiai atsiminsime?- Ir jau padėdamas Ypatai:
  Išgirdau girdėjau giron balselį
  Mislinau, dūmojau motulė šaukia.

Pasekdami patarimu- gero po truputį- dainavimą baigėme. Ypata pametėjo armoniką ant lovos – sofos ir, paėmęs Vidinį  su manimi už parankių, lydėjo tuos kelis žingsnius ligi nedidelio staliuko.

– Tai, sakai,  Didysis, ir Smilius  su Bevardžiu ateis. Kaip čia mudviem neapsikiaulinus. Nei vienas, nei antras į  stikliuką nespjauna..
  –  Panašiai,  Pranuci, kaip mudu į klebonišką – plačiai nusišypsojo Didysis, praverdamas duris ateinantiems Smiliui  su  Bevardžiu ir papranašaudamas: – o! vyrais renkasi,  balius bus...
  O aš jau mintyse:
  – Girdi,  Izraeli, vyrai  renkasi. Kad  taip  dar  ir  Ypata su armonika...

Šešiasdešimt septintoji Biblijos knyga

Vis džiaugėsi, kad atėjome labai laiku ir viskas, kas ant stalo, tinka geriausiam suvartojimui. Tiesa, ant stalo kažin ko nebuvo, bet džiugiai žvilgtelėjau į prie kavos puodukų stovinčias taures.
- Po lašelį ir kunigui prie altoriaus galima. Mums galima daugiau,- vėliau pasakys Ypata, o tuokart neskubėdami ankštai sėdomės prie stalo, kol pagaliau atsiminęs savo sumanymą, užsispyrė Vidinis
- Palauk! Palauk! Nemanyk, ponas Ypata, kad atėjome papusryčiauti. Yra svarbesnių reikalų, bet norėčiau, kad jie tavęs neišgąsdintu.
- Žinau, Vidini, - atsiliepė Ypata. - Ir žinau, kad tiems reikalams visai nesvarbu, ar gąsdinuosi, ar ne. Nuo popiežiaus Grigaliaus XIII  laikų kalendoriai katalikų laike nesikeičia – po trijų dienų penktadienis ir birželio tryliktoji. Kaip dainoje tris dzienas kelaliu, o paskui... Man tai didelė liga. Mano nuosavas protas ir tas, kurį sugebu priimti iš pašalės jos negeba numalšinti. Tai organiškai įmontuota į mano esybę, kuomet ateina diena ir privalai bijoti dėl savęs - būsiu ar nebūsiu. Kai kas karietoje irgi laukia tos dienos, bet, žinoma, norėdami patirti jos pasekmę būtent šioje erdvėje.
- O-cho! Kokia kalba! Ir elastinga, ir garbi, ir gerai sukalta. Galėjai mums to nesakyti. Mes čia ir atėjome tau pasakyti, kad tavo įtarimai, jog mes laukiame, kas atsitiks birželio 13 d. tavo erdvėje labai neprotingai. Aš, pavyzdžiui, nieko prieš, kad padejuotum, paprakaituotum, drebėdamas pakaltum dantimis, bet - gink Dieve! - noriu, kad išliktume. Noriu, kad būtume karietoje ir... Ė, Pranuci, ko it liežuvį prarijęs. Atsakyk šiam ponui į jo įtarinėjimus.
- Aš irgi noriu, kad baigtųsi gerai. Labai gerai. Bet yra žmoguje, ko negali iš savęs išginti. Man išėjimas iš karietos labiau skaudus, negu tau laukimas penktadienio tryliktosios. Baigsis ji ir liga kaip Dievo ranka nuimta,- protingiau pasakiau, negu tikėjausi.
- Gerai, kad atėjote. Nors suprantu, kad nebuvo lengva.
- O tu žinai koks knygų skaičius sudaro Šventąjį Raštą? -netikėtai užlupo klausti Vidinis.
- Tu ką?  Pasijuokti atėjai man ligos belaukiant. Atsiprašau.
- Ir vis tik, - nenusileido Vidinis,- kiek knygų talpina Šventasis Raštas?
- Neprisimenu, kad kas taip blogai vertintų mano žinias. Bet jeigu jums tai būtina išgirsti- prašau, išgirskite. Šventąjį raštą sudaro  šešiasdešimt šešios knygos. Gal reikia kad išvardinčiau?
- Vieną pametei, Ypata. Tad nepersistenki. Štai! - Ir Vidinis ant abejų rankų delnų pasidėjo Ypatos padovanotą  knygą – segtuvą, kurioje buvo įsegti „Teisybės bijosi visi“ puslapiai: - Matot? Tai šešiasdešimt septintoji Biblijos knyga ir vadinasi ji „Ypatos knyga“. Ypatos! Atsimink, o ir kitiems pasakyk, kaip mes dabar tau.
Ausis užgulė tyla. O pasui Ypata:
- Kad taip kalbėtų Tomas, manyčiau, vaidina. Jis aktorius. Betgi tu, Vidini, vaidyba neužsiimi.
- Aš irgi ne,- skubėjau sakyti. Ir tuo metu nedaug mokantis kalbėti knyga- segtuvas.
-Vai! Vai! Ką girdžiu – gerai girdžiu. Jau nesu knyga- segtuvas.
- Labai gerai girdi. Esi „Ypatos knyga“. Toks tavo vardas. Na, pavadinimas. Supranti? Tu nuo šiol man ir Pranucui kaip iš Biblijos, kur be tavęs dar šešiasdešimt šešios knygos. Mums tu šventa. Atėjai išsaugoti mūsų atmintį. Ir visai nesvarbu, kur mes bebūsime. Svarbu, kad esi šešiasdešimt septintoji Biblijos knyga.
- Aš Jums paskaitysiu. Gerai?
Tylėjome visi trys, bet dar tylesni tapome „Ypatos knygai“ pradėjus skaityti. Abu- ir Vidinis, ir Ypata – tuoj sužiuro  į mane ir mes visi žinojome- kodėl?     
"KODĖL „RADIJO KARIETA“, o ne taip, kaip žmonėse įprasta? Karieta ir tiek.
O! Kad sugebėčiau atsakyti, tuomet gal įvykiai būtų klostėsi kitaip. Iš tikrųjų - kodėl?
Šis klausimas persekiojo ir baugino nuo Radijo karietos atsiradimo iki žlugimo. Net ir po to, kai jos neliko, kai po sunkios, užtrukusios ligos,( amnezijos) pradedu atgauti prarastą atmintį, visą laiką i jaučiu aiškesnį ar miglotesnį poreikį suprasti jos pašaukimą ir suvokti nuostatas jos meistro, sugebėjusio į savo kūrinį įkelti stebuklą. Radijo karieta man buvo dvasinio pasaulio dalelytė, turėjusi kūrybos paslaptį. Iš išorės ji nebuvo išvaizdi ir žmonės ją apžiūrėdavo be pavydo, o dažnesnis jos net nepastebėdavo. Tačiau tie, kas nors kartą  į ją įlipdavo, tai sieloje  aiktelėdavo: O Viešpatie, Viešpatie! Kokie gražūs tavo namai. Ir erdvės čia tiek, kiek reikia žmogaus dvasiai.
      Ir, beje, esu įsitikinęs kad tie, kas Radijo karieta nekeliavo, joje nebuvo, nesilankė, tai nesugebės patikėti žodžiais, kuriuos man teksią apie ją kalbėti. Aš irgi kai pirmą  kartą sėdau karieton, tikėjau tik tuo, ką mačiau iš išorės. Ir buvau nusiteikęs nuobodžiam ir kantriam gyvenimui, ketindamas iš tokios atsiprašant, nususėlės pelnyti kasdienę duonelę. Tai viena iš didesnių mano nuodėmių - nesugebėjau dėkingai priimti tai, kas iš Dangaus rankų. Ir dar didesnė nuodėmė, kad labai greitai pasijutau beesąs vienintelis Radijo karietos šeimininkas- lig caras, karalius. Girdi, jeigu Dievas davė man ją, tai tegu ir būna tik mano. Dabar apie tai  galvoju kaip apie Dangaus bausmę ir ankstesnius užrašus bandau perkelti į knygą „Teisybės visi bijosi“, nors, kažin, ar visi? Labai panašu, kad teisybės bijosi labai nedaug žmonių.“ 

- Bravo „Ypatos knygai“, paplokim, - pasiūlė Vidinis ir Ypatos ankštai suglaustoje erdvėje pasigirdo Vidinio ir mano delnų plojimai, o kiek vėliau prisidėjo vangus, nedrąsus Ypatos papliauškėjimas.  Vidinis į įvykio įspūdį įmetė truputį poezijos, o būtent:

O laike dingstantis,
                Pakėlęs dabartį ant rankų,
                Tu nemanyk, kad liksi užmarštyj -
               Išaugo noras pagyventi
                Apžėlusioj
                            senatvėje
                                         su tavimi.
                Argi svarbu, kur tu?
                Svarbu, kad negali nebūti
                Derinyje gyvybės ir mirties...

Girdžiu, kaip širdyje galingai spurdi
                Džiugus paveikslas amžinos būties.

- Manu, kad šešiasdešimt septintoji  Biblijos knyga tavo, Vidini, šių posmų nepriims.
- Ko gero,-  suprato mane Vidinis ir: - Bet šventė ne todėl, kad šventa, o todėl, kad gera. Man gera, Pranuci.
Pelėda
2008-11-23 00:31:44

0

14

Į duris jau beldė
– Atidarykit gigi.
   Tačiau  kaip išgirsti?  Aš  žinoajau, kad  Didysie  prie  durų neatšeis. Visos  duris  be  užraktu – ir  jo  supratimu, kad  jeigu  kas to   nežino, te gariau už durū  pasilieke.  Ši kart  a už durų  butų p[asiliem  Smilius  ir  Bevardis... Žinojoa, kad  durus  neuždaryra, bet giręjo, kas  už jš  rerdve  užimta. O  man  ju pasirodyma ir  vėl priminer... ką  primine,  Tai ir Šventosios  parašyta. Taip lig  žiol  išike ir 67 Binlijos nkyjose..

. Vis džiaugėsi, kad atėjome labai laiku ir viskas, kas ant stalo, tinka geriausiam suvartojimui. Tiesa, ant stalo kažin ko nebuvo, bet džiugiai žvilgtelėjau į prie kavos puodukų stovinčias taures.
- Po lašelį ir kunigui prie altoriaus galima. Mums galima daugiau,- vėliau pasakys Ypata, o tuokart neskubėdami ankštai sėdomės prie stalo, kol pagaliau atsiminęs savo sumanymą, užsispyrė Vidinis
- Palauk! Palauk! Nemanyk, ponas Ypata, kad atėjome papusryčiauti. Yra svarbesnių reikalų, bet norėčiau, kad jie tavęs neišgąsdinų....
- Žinau, Vidini, - atsiliepė Ypata. - Ir žinau, kad tiems reikalams visai nesvarbu, ar gąsdinuosi, ar ne. Nuo popiežiaus Grigaliaus XIII  laikų kalendoriai katalikų laike nesikeičia – po trijų dienų penktadienis ir birželio tryliktoji. Kaip dainoje tris dzienas kelaliu, o paskui... Man tai didelė liga. Mano nuosavas protas ir tas, kurį sugebu priimti iš pašalės jos negeba numalšinti. Tai organiškai įmontuota į mano esybę, kuomet ateina diena ir privalai bijoti dėl savęs - būsiu ar nebūsiu. Kai kas karietoje irgi laukia tos dienos, bet, žinoma, norėdami patirti jos pasekmę būtent šioje erdvėje.
- O-cho! Kokia kalba! Ir elastinga, ir garbi, ir gerai sukalta. Galėjai mums to nesakyti. Mes čia ir atėjome tau pasakyti, kad tavo įtarimai, jog mes ****************************************************************************************************************laukiame, kas atsitiks birželio 13 d. tavo erdvėje labai neprotingai. Aš, pavyzdžiui, nieko prieš, kad padejuotum, paprakaituotum, drebėdamas pakaltum dantimis, bet - gink Dieve! - noriu, kad išliktume. Noriu, kad būtume karietoje ir... Ė, Pranuci, ko it liežuvį prarijęs. Atsakyk šiam ponui į jo įtarinėjimus.
- Aš irgi noriu, kad baigtųsi gerai. Labai gerai. Bet yra žmoguje, ko negali iš savęs išginti. Man išėjimas iš karietos labiau skaudus, negu tau laukimas penktadienio tryliktosios. Baigsis ji ir liga kaip Dievo ranka nuimta,- protingiau pasakiau, negu tikėjausi.

0

15

http://sh.uploads.ru/t/xiqQT.png Penki  plius  peennnkkkkiiiii

Kurį  laiką atrodė, kad aš  sugrįžęs atgal, kad  vėl ten su karo ir pokario laiku, kartu su Vidiniu, kuris atėjo su manimi būti dar prie mano  lopšio ir štai jau  sulaukęs pirmojo  mano  jubiliejaus –
dešimties matų sukaktuvių. Jau malkų  buvau daug skaldęs ir šienų nemažai pjovęs, todėl įtikinti jam  manęs, kad  esu  vyra, daug  pastangų  nereikėjo. Tačiau buvo įdomu atsiminti, kaip detaliau atrodžiusi toji diena. Deja, pritrūko  laiko paneršti  po  atsiminimus, nes atidarytose duryse pamačiau parėjusį Vidinį, kuris, matyt, kuriam laikui specialiai dingo (dabar  aš  tavęs  netrukdysiu,  nes  mums  reikės rimtai  pasikalbėti) Neatrodė, kad  b utų  nusiteikės  kitaip, negu išeidamas, bet užtat mano savijauta buvo ne  taq.. Atrodė, visas esu  užpildytas  praeitu  laikų, negu  esamu, pilstomu iš aštunto dešimtmečio.
  –  Norėjau  Kandžių  pamatyti.. Kryželį  palikau..
  – Vidini, kas tau? Kokia  liga į  galvą  trenkusi?
  –  Atsiprašau. Pranuci... Betgi vyrai esam.
  – Ir tai nereiškia , kad turėtume tikėti bobulių  pasakomis.
  Ž Šaaaa, - pasakė Didysis ir  pakaripjp<  - šaaaa, pakarorto  raidę į raidę.. O až žonojau, kai tai  ujo,  Didžiojo  kaikas, kad  šio laiko  šeimininkas yra   ji, Didysis, kad  jis įraštyįra  šs  supratimo  š  balssybiu  Konstitucijas, ie  kai  te  ngeraio ar  balogai  bešuti, reikia ar  susitqaikutti  su tokia padįtimi, ar  ki9l;tio i Spalio reveliucija..   
  Didi tai rtervolucija, oi, didi, per  viso pasaulio pots  nuaiodęeėjusi, ir  jai  nusispjauti  buvo i  tai , kas ką  apie  jč Mo.  Krauajuota, kai kūbikis,  bet kažlierno  paim ta  ant ranku ir pamaitinta, kadddf
  Aber  argi ar  pirma kartą  O kitiems tik prisiminti reiak..Apie  tasi. O ir kitieme tik prisinmint reikia; Taąiau, žinaoma,  galia ir perskaityi.
  Taip, dar  surasim  proga  ir  perskatyi9m, o  dabar….. Vidisnis  sugršžo, prie  manes  ir  prie  knekatalikišjai  anr  užrašao padovanoto užrašo  Tarė:
    Pranuciai  aį čia  su  karieta. Turbūt nelabasis tau padėjo  jč  žinoto,
  - Kai jos  cotas   dainuoje, te ge  gieda. O kodėl  tu
   Nieko  nesupratau, iį  taip pasxakytu  VBidiniop  žodžiu,  bet Ausys atsiverė , 0 ten jr savo  balsą  girdžiu

0

16

13. Pasaulis kurti nebaigtas    http://s7.uploads.ru/t/iQXmj.png

Vidinis nesiskubino pargrįžti, bet jo patarimų neskubėti į susiėjimą taip pat niekas nepaisė ir buvo malonu, kad  svečiuose netikėtai pasirodė Bladukas.
  – Kaip tu čia? Iš kur?
  – Taigi girdžiu, kad balius bus, o ko vertas balius, jeigu jis be Bladuko.
  Kad ir šmaikštaudamas taip, o buvo teisus. Kompanijoms, baliams jis buvo reikalingas kaip muzika. Regis, ir žodžiai jo kaip kiekvieno, kaip visų, tačiau pasirodę iš jo burnos visuomet darydavo įspūdį. Kita burna persakyti jie jau negebėdavo būti taip išgirsti. Šklėrių sodiečiai kitaip jo neparodydavo, tik Bladuku, nors irgi visi žinojo, kad bažnyčia ji krikštijusi Vladu. Kiti parapijos sodžiai žinojo ir rodė jį kaip Šklėrių Bladuką, dažniau žinodami tik tiek, kad tai mielas, geras, įdomus  žmogus ir smagus, nepavargstantis „štukorius“ – juokdarys, išdaigininkas, pokštininkas. Tačiau didysis Bladuko  talentas mažiau žinomas. Ir taip būtent dėl  priežasties, kad juo patikėti labai nelengva. Išgirdus kalbant apie tai, pamanydavai, kad  žmonės Bladukui atsidėkoja savais prasimanymais – taip pat linksmais, kaip ir tinka pasakoti apie linksmą žmogų, netgi neįtarę, kad taip pakalbama ne apie suklastotą, kažkaip sušaržuotą Bladuką, o  nenuspėjamai  įvairų įspūdingų persikūnijimų talentą. Jis buvo ne tik, kaip žmonėse sakoma,  velnio neštas ir pamestas; jis buvo nesavanaudis geradarys, Dzievulio parankinis. Kabelių  bažnyčios žmonės sukruto nežinodami ką jiems daryti, išgirdę ir pamatę, kaip kunigas klausykloje, prapliupęs juoku, ūmai pašoko kvatotis.
  – Viešpatie, atleisk jam, atleisk, – galiausiai įkvėpęs oro sudejavo jis, kuo greičiau skubindamasis sugrįžti į zakristiją. Tačiau ir iš ten buvo girdėti juoko fragmentai. Atgal į klausyklą nesugrįžo, o nuodėmių išpažinėjas buvo paklusnus Dievo valiai ir nepažintas – kas jis? iš kur? Ir niekam į  galvą netoptelėjo mintis pasidomėti, kur dingęs Bladukas. Vėliau, su pareinančiais iš bažnyčios maldininkais, jam irgi labai smalsu buvo žinoti, kaip čia taip atsitikę, kad jeigu pats nematytum savo  akimis, negirdėtus savo ausimis – argi patikėtum?
    Dabar Bladukas buvo savimi, tačiau nebuvo neprotinga paabejoti, kad gal man dovanotas rato stipinas vis dėlto iš jo rankų per suvaidintą Vidinį.
  – Žegnokis, Pranuci... Žegnokis karieta, jeigu tau taip į galvą užėję, – pasakė Bladukas, apžiūrėdamas stipiną.  – Bet jis, Vidinis, irgi juokdarys, bet kitoks. Iš kitokio kelmo išspirtas. Man jis patinka ir juo pabūti man smagiau negu...
  – Negu?
  – Negu, kad ir tavimi.
  – O pabūti  vaidinant  Seneką?
  –Seneka pabūti man irgi labai patinka, bet...  Žvilgterėki, – ūmai sudirgo Bladukas, prinešdamas rato stipiną arčiau mano akių. – Žvilgterk,  ar nepanašu, kad įrašas išskobtas anuoju braižu. Lyg to paties meistro būtų. Atsimeni?  Ten taip. „ Tikime ir abejojame, abejojame ir tikime. “ Prisimeni?
  – Dažnai. Kažkaip savaime. Bet iš kur tu atsimeni?
  – Nemanyki, kad būti  Bladuku labai paprasta. Reikėję, kad dėl jo statybų ir Dievas, ir Šėtonas  sutartų. Kaip jiems tai pasisekė, aš, Pranuci, nežinau, bet vargti reikia man, Bladukui – pasakė jis ir atrodė, kad į ausis įsipusto anoji žiema,  kai radijo karieta („Dženė“) pirmą  kartą išvažiavo į kelionę,  o iš ten jos  vežėjas, kaip pamišęs, nepasigailėdamas gerklės... 
  – Dėkui, kad išgirdote. Tai radijo karieta,  tai „Dženė“. Ir tegu būna žinoma, kad ginčų dėl jos atsiradimo nebuvo. „Ponai, jeigu jūs tikite savo karieta, prašom – važiuokite! “ Taip tiesiai šviesiai  pasakyta.
  – O ką reiškia „jeigu tikite“? – klausė Bladukas, bet kitu balsu ir atsakė kaip anuomet „Dženės“ vežėjas. Vėl ankstesniu, karietos vežėjo balsu, esą:
  – Mūsų atveju šis tikėjimas ne visai įprastas. Todėl štai ir jums klausimas: ar tikite, kad  įmanoma pagaminti karietą, kuria žmogus gebėtų pakeliauti po praėjusius laikus? Sakysim, pakinkai  žirgą ir važiuoji atgal iki šimtmečio pradžios... Ir dar atgal, dar atgal ir atgal, kad ir iki Vytauto laikų. Ar tikite?
  – Oi, Bladukai, Bladuk, kaip liūdna būtų, jeigu čia mes be tavęs, – buvau dėkingas. Ir ne tik aš. Rato stipinas ėjo per kelių vyrų rankas ir ilgiau užsilaikė, paimtas Smiliaus. Vis tik neatrodė, kad juo bent  kuris  labiau  susižavėjo, tačiau irgi nesimanė, kad jo užrašas taip ir nekrapštelėjęs smegenų. Man dabar jis irgi  atrodė ramesnis, tačiau susikaupti ties juo nebuvo drąsu. Jau visi ne jauni. Jauniausias Smilius, tačiau ir anas žilės  nubalintais  plaukais paausiuose ir su kaip  blynas plike viršugalvyje. Kiekvienas galėjęs sėsti į prisimenamą karietą, būti jos vežėju ir dainuoti joje išdainuotas dainas.
  Taigi, sakau – galėjęs. Tačiau atminties neužtenka, kad galėtų. Atsiminti, kaip tada – kad ir  nežinia  kada  taip buvę – ne taip ir sunku,  o kaip padainuoti taip, kaip kada?

Yra pasaulyje dalykų
Labai tikrų, bet daug ir – ne.
Lyg atmintis apie jaunystę
Galvon girgždena karieta..

O Bladukas jau kaip karietoje, kaip tada.
  –Ten sustabdai karietą, prisiklaupi ant kelių prie upės ir iš rieškučių atsigeri vandens, kuris jau  nutekėjęs prieš šimtą ir daugiau metų. Arba – antai! – žmogus. Tu pats ne  kartą stovėjai prie jo kapo su Vėlinių degančia žvakute, o ten tas  žmogus gyvena. Jis pasitinka karietą, pakviečia  nelauktus svečius į savo būstą, sodina prie vaišių  stalo ir jam įdomu sužinoti, ar jie iš toli, iš kokio Lietuvos krašto jo svečiai.
  Ir suprantu, kad būtent dabar švysteli laikas ir atsiranda aplinkybės, kuomet tuoj pat, neužtrunkant reikėtų perskaityti įrašą*, išskobtą ant rato stipino. Sąmonė pasirengusi jį priimtai kaip išalkusi burna duoną.
-------------------
* Pasaulis kurti nebaigtas
Ir Dievas irgi – ne,
Kaip ir žmogus, beje...

0

17

14. Tai, kas kažkur labai toli   http://se.uploads.ru/t/sNTyH.png

Dažniau  būna, kai sužinau tai, ką kiti jau suspėjo pamiršti, o aš prie tų dalykų dar vis neprisilietęs. Veju dešimtmetį po dešimtmečio ir tai  atrodo sąžiningiausias darbas, kurį gebu padaryti. Septyni dešimtmečiai jau atiduoti į septynių pirštų palikimą. Tikėtina, kad ir aštuntas, Didysis pirštas, neliks nuskriaustas – gaus tiek, kaip bendru sutarimu suderėta. Tačiau neatsitraukia, vis gilėja rūpestis, ką turėčiau daryti, kad neatrodyčiau, jog nemeile nuo jų atskyręs Bevardį ir Mažylį, dešinės rankos paskutiniuosius. Mąstyti, dūmoti, kad dar sumegsiu du dešimtmečius – o ne!, o ne!  Tai  būtų šventvagystė.
  Mažylis tiesiai – šviesiai ne kartą taręs, girdi, jam mano pragyventi dešimtmečiai visai nerūpi. Tačiau ar turėčiau jam tuo tikėti? O Bevardis? Prieš metus, kitus jis irgi  panašiai, kaip Mažylis, tačiau man sparčiai priartėjant prie jubiliejinių 80, žiū, kad jau keičią savo giesmelę, tačiau – kaip?
  Ne taip, kaip tikėjausi. Gal todėl neblogai  atsimena, kai sutikęs jį su tuomet dar man nepažįstamu jo kolega, sustojo priešpriešais ir neskubus,  lyg mąstydamas, lyg  keliaudamas nežinia po kokias erdves, pakalbėjo taip, kad vos pažinau, jog Bevardis sumanęs man padeklamuoti, o būtent: 

Mano laikas jau toks,
kad ir dangų išgerti išmoko.
Pilna burna sumuštinių.
Nemanyk, Žilagalvi,
Kad žodį tau piktą kalbu –
Kai besotis esi,
Irgi, turbūt – ne pyragai.

Pradžioje nepaabejojau, kad jis kalba apie savo laiką. Netgi pasidarė įdomu.

Šimpa plienas. Ir titnagas dyla.
Buvo Dievas. Dabar gi...
Bent ne visas –
Nemenkai jo mažiau.
Taip, žinau:
Manimi, Žilagalvi,
Kaip ir juo neužspringsi,
bet sotesnis nebūsi taip pat .

– Kas atsitiko?
  – Taigi, kas atsitiko, dzieduli?. Aš to irgi tavęs  noriu paklausti. Negi ir vėl ginsiesi, kad nežinai, užmiršęs, neprisimeni. Tai išmokta iš tavo ranka parašyto  teksto.
  – Hm.
  – O atrodai irgi taip lyg būtum sugrįžęs iš tolimos kelionės. Labai tolimos. Lyg iš... lyg  iš... – negebėjo  prisiminti vietovės pavadinimo Bevardis.
  – Lyg iš Epislon Eridani žvaigždės, – padėjo jam vietovę atsiminti bendrakeleivis, gerokai apšepęs vyras, pasivadinęs poetu.
  – Na, taip. Lyg iš Epsilon Eridani  žvaigždės, – pakartojo Bevardis ir prisipažino, kad nemėgsta atsiminti, kas ne jo ir toli
  – Ne taip ir toli. Vos už 10, 5 šviesmečių. – atsiliepė į  jo žodžius poetas.
  – Jūs kuklus, – pagyriau.
  – Labai, – nesiginčijo jis, tačiau jam labiau rūpėjo pakalbėti apie žvaigždę su aplink ją besisukančiomis planetomis.  Panašiai kaip aplink Saulę. – Anoji toliau, bet kai gebi, kai moki – ne bėda ir ten pasidairyti, pakalbėjo ir ištiesė ranką it žvakę paduodamas man: – Su tuo jus ir sveikinu.
  –  Mane?
  – Seni, kaip tu? Dar gyvas? – sveikinosi dar  kažkas. Pažįstamas ar bent kažkur sutiktas. Ėjo nuėjo, neužkabinęs jokiu dėmesiu. Tačiau užkabinti nebuvo paprasta, nes buvau susitelkęs į save ir niekaip negalėjau  suvokti, apie kokią  žvaigždę ir kodėl apie ją kalba Bevardis su poetu. Dar keisčiau pasirodė, kad neatsimenu teksto, kuris, pasak Bevardžio,  išmoktas iš mano ranka parašyto rašto. Pagaliau ir jie ėjo, nuėjo. Pasilikau it sunkenybe užmestas ir niekaip negebėjau  iš jos išsilaisvinti.

Nemanyk, Žilagalvi,
Kad žodį  tau piktą kalbu...

Išeitų, kad ne jis, Bevardis, man taip taręs, o aš kažkam. Jis tik priminė. Kam aš čia taip taręs, a? Ir kas patikės, kad nepiktai taręs? Kas? Bent aš – tikrai ne. O jis,  Žilagalvis, kas  jis? Tėvužis? Irgi nepasisekė  atsiminti, kad kada nors jį vadinęs Žilagalviu. O kad rašęs apie ji, kad jis kažkur ten ar kitur, tai, žinoma, kad taip. Ot, ir šis, apie vytautinį kryžių ties Margionių sodžiumi, taip pat:

Čia vytautinių kryžių žemė.
Prasminga apžvalgyti juos.
Kiti pasako:  gaila, kad nedaug,
Dar vienas, kitas aukštą erdvę
Dviem skersiniais remia,
Kad tai, kas šventa,
Neiškristų iš žmogaus. 

Dar akimis lig šiol atsiremiu
Į Margionių nutolstančią padangę
Ir lyg krūtinėje kvėpavimo pritrūktų –
Darosi ir ankšta, ir alsu.
Kaip angelą matau  –
Ten vytautinis kryžius skraido!
Keliu kepurę nuo galvos,
Širdim apglėbęs tuos,
Kas jį aukštai dangun iškėlė.

O tėve, kiek daug kryžių pastatei!
Tačiau be vytautinio pasiliko
Tavo –
          mano –
                    mūsų Šklėriai.

Ir sieloje
Ne lyg lazda
Tamošius skaudžiai trenkia.
Bet – ne! Atsiprašau.
Tai Golius varnas it pamišęs krankia.

– Nejaugi iš tiesų pasaulio priartėja pabaiga!?
Kvailių tiek daug ir visokiausio plauko.
Iš kur ir kaip, Dzievuliau,
Atsiradę jie, šilinių dzūkų
Aukštais smėlynais išpustytame krašte?
Tavęs, Dzievuliau, klausiu –
Pasakyk, iš kur?
Tačiau tokio, kokį dabar girdžiu,
Lig šiolei dar nebuvo čia.

Ir nuo peties nuskridęs mano,
Prie Tamošiaus tūpė Golius varnas..

– Kalbėk, seniausias…
Negi nežinai, kad būna –
Net savame kieme neranda sūnūs
Tėvų ten pastatytų kryžių.

Va toks atsiminimas, atrodė, irgi smėliu papustė į akis. Tačiau šis eilėraštis  lyg nebuvo reikalingas. Jaučiau, kad jį galėčiau atsiminti iki pabaigos, bet tai nuotaikos nekeitė. Reikėjo ano, kuris kaip žariją įkrito paširdyje perštėti, deginti, skaudėti. Dar iš akių nedingo nutolstantys kelyje Bevardis su bendrakeleiviu poetu, bet aiškesni, atviresni, labiau  jaučiami jie regėjosi atsimenant juos stabtelėjus ir šnektelėjus čia. Ir  poeto balta kaip žvakės vaškas ranka, paduota  pasveikinimui:
  – Su tuo jus ir sveikinu, Pranuci.
  – Seni, kaip  tu?  Dar gyvas? – neužsimetė  ir dar kažkieno ištarti žodžiai. Neužsimiršo, beje, ne  taip  toli, tik už 10, 6 šviesmečių esanti Epislon Eridani žvaigždė. Pagaliau atsiminė ir:

Taip, žinau:
Manimi, Žilagalvi,
Kaip ir juo (suprasti  kaip – Dievu?) neužspringsi,
bet sotesnis nebūsi taip pat

Viešpatie,  apsaugok! Nejaugi galėjęs taip tarti?  Nejaugi?  Betgi skauda. Ir labiau, skaudžiau,  negu  tada, kai Golius varnas kalbėjo priekaištus.  Tuomet dar suspėjau atsikvėpti:

O, Goliau, skaudžiai tu kerti,
Įvertęs vakarą į atmerktas akis.
Skaudi tiesa suplėšo laiko skarą –
Iš nuotraukų senų,
Iš užmiršties,
Anapilį palikęs,
Grįžta Šklėrių sodžius.
Ir, Dieve, ką regiu! –
Tėvulis vytautinį neša.

Atleisk man, tėve.
Goliau, nežinau,
Kiek daug kvailių randi
Šilinių dzūkuose juos esant,
Tačiau pradėjęs juos skaičiuoti,
Pirmuoju pažymėk mane.
Bėda kuomet žmogaus akis
Skaudi tamsa pagauna,
Kuomet tik medyje
Išmokęs pamatyti kryžių.

Per visą Vilniaus kraštą,
Per lenkmetį ir Šilinius,
Per Vilniaus Lukiškes,
Kalėjimus Gardine
Per šiaurėje sovietinį Archangelską
Tėvulis vytautinį neša.
----------------------------------------------
Negiedoki, širdie,
Jausk, stebėki ir būk...
Žiūrėk, iš kraujo taip garinasi
Dar nepatirta (nesuvokta?) tikrovė.
Tai, kas kažkur labai toli,
Žinau, yra tikrai
Ir netgi  pajaučiu –
Ir mano  ten ne kartą būta
Kažkaip savaime aišku, net nerūpi,
Kas šitokios būties išmoko,
Kurioj  skirtumo tarp  Mirties
Ir Aš (Savęsp) nelieka.
Jos  žodžiai – mano
Mano  žodžiai – jos... 
Per juos įsiterpiu  į ten
Kur reikia, kad gyventų Dievas.

Laũmele Sukurta: 2017-12-23 08:33:44
Man įdomu Jus skaityti...

Medis Sukurta: 2017-12-22 17:45:26
Patvirtinu, kaip lietus pasakė.

kaip lietus
Sukurta: 2017-12-22 13:33:33
Jūsų stilius nepakartojamas. Nekalbu apie gyvenimišką patirtį, išmintį, bet ir pati forma - proza ir eilės kartu.

0

18

Sausis 2018

Saulė 
teka 08:28
leidžiasi 16:33
ilgumas 08.05

Jaunatis (pilnėja) 
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien -10°C / -4°C, debesuota
Rytoj -16°C / -7°C, debesuota su pragiedruliais

21

SEKMADIENIS

Agnietė Galiginas Garsė Ineza Inesa Ineta Ina
pasveikink

Pasaulinė sniego diena

Pienuotas lūpas visi laižo, kruvinų - niekas

Vandenis (01.21-02.19)
Vandenis
Šuo
Šuo

21 / 03

0

Âû çäåñü » Pelėdos mūzos » Šklėrių peizažai » Iš kelionių po Savęsp (Ašašai)